4 redenen om nooit in penny stocks te beleggen

Laatste update op 6 juli 2023

Als actieve belegger ben je waarschijnlijk weleens tegen de term ‘penny stocks’ opgelopen. Dit zijn aandelen met een speculatief karakter waar je beter niet in kunt beleggen.

Maar wat zijn penny stocks en wat maakt deze aandelen een slechte belegging?

Wat zijn penny stocks?

Penny stocks zijn aandelen met een hele lage waarde. Officieel zijn het aandelen waarvan de koers 5 euro of lager is. Dat is echter een vrij brede definitie. Er zijn voldoende bedrijven die financieel gezond zijn, maar waarvan het aandeel lager dan 5 euro noteert.

In mijn ogen zijn penny stocks vooral die aandelen die voor minder dan 1 euro op de beurs genoteerd zijn.

Veel beleggers laten zich misleiden door de lage prijs. Het wil namelijk niet zeggen dat het aandeel ook daadwerkelijk een koopje is…

Penny stocks kennen enkele grote risico’s.

1. Ze zijn slecht verhandelbaar

De meeste penny stocks zijn niet te vinden in reguliere indices zoals de AEX index. Bij de meeste brokers zijn deze aandelen dan ook moeilijk te vinden.

Een gevolg hiervan is dat deze aandelen erg slecht verhandelbaar zijn. Bovendien is het verschil tussen de beste bied- en laatprijs vaak zo groot (de zogenaamde ‘spread’) dat je moeilijk winst kunt maken bij verkoop.

De kans is klein dat je de prijs ervoor krijgt die je graag wilt, als je ze al kwijtraakt.

2. Je ontvangt (meestal) geen dividend

Veel langetermijnbeleggers beleggen in aandelen voor het dividend. Hoe langer je de aandelen aanhoudt, hoe zwaarder dat dividend op je uiteindelijke resultaat zal wegen.

De meeste penny stocks keren geen dividend uit.

Dividend is een deel van de winst en dit soort ondernemingen maken nauwelijks winst of juist verlies. Je bent dan volledig afhankelijk van een stijgende koers als je rendement op je beleggingen wilt maken.

3. Weinig goede informatie en analyses

Veel penny stocks hoeven geen jaarrekeningen te publiceren. Bovendien worden de meeste van dit soort aandelen nauwelijks gevolgd door analisten.

Het gevolg hiervan is dat informatie erg gebrekkig is en een belegger moeilijk kan inschatten hoe de onderneming er financieel voorstaat.

Als belegger wil je minimaal weten:

Zonder informatie over de financiën kun je deze vragen niet beantwoorden. Beleggen in dit soort aandelen is dan hetzelfde als gokken op een positieve uitkomst.

4. Grote kans op oplichting

Aandelen met een hele lage waarde worden vaak gebruikt voor zogenoemde ‘pump and dump’ oplichtingen.

In dat soort gevallen is er vaak een grote belegger die veel aandelen van een bepaald bedrijf koopt. Vervolgens creëren ze een hype in de hoop dat veel andere beleggers de aandelen ook gaan kopen. Zodra de prijs genoeg is gestegen, dumpen ze hun gehele positie.

Soms kopen louche brokers penny stocks in. Ze bepalen dan zelf een hogere prijs om deze aandelen vervolgens door te verkopen aan nietsvermoedende beleggers. Ook in dat geval blijven gedupeerden achter met veel te dure aandelen die ze mogelijk niet meer kwijtraken.

Veilige alternatieven voor penny stocks

De meeste beleggers kunnen vanwege bovenstaande risico’s penny stocks beter vermijden. Er zijn betere beleggingen.

Als je graag in kleine ondernemingen wilt beleggen, dan zijn ‘small caps’ een goed alternatief. Dit zijn kleinere beursgenoteerde bedrijven. Er is echter voldoende informatie en handel in deze aandelen, waardoor veel van de bovenstaande risico’s worden vermeden.

Nog steeds zijn small caps vaak meer risicovol dan hun grotere ‘large caps’ broers. Wil je echt aan de veilige kant zitten, kies dan voor small caps ETF’s. Dan ben je gespreid belegd.

Ik beleg zelf onder andere in de iShares EURO STOXX Small Caps ETF. De kosten zijn met 0,40% niet heel laag, maar het risico is daarmee lager dan beleggen in een enkel aandeel.

Conclusie

Penny stocks kun je beter vermijden. Het zijn speculatieve aandelen die veel risico met zich meebrengen.

Mocht je toch in kleine ondernemingen willen beleggen: kijk dan vooral naar small caps. Met een small caps ETF beperk je het risico nog verder en ben je direct gespreid belegd.