5 aandelen waarmee je iedere recessie overleeft

Laatste update op 3 juni 2023

Langetermijnbeleggers krijgen hoe dan ook een keer met een recessie te maken. Economische neergang is nu eenmaal onderdeel van de economische cyclus. Gelukkig zijn er aandelen waarmee je iedere recessie kunt overleven. Hieronder noem ik er 5.

Een waarschuwing vooraf: ga nooit blind adviezen volgen. Ook niet van mij. Doe je eigen onderzoek om er zeker van te zijn dat een aandeel in je portefeuille past.

Recessies overleven doe je met defensieve aandelen

Defensieve aandelen beschermen je portefeuille tegen dalingen. Bij een recessie zullen vrijwel alle aandelen in de uitverkoop gaan. Met defensieve aandelen kun je mogelijk de schade wat beperken.

Eigenschappen van defensieve aandelen zijn:

  • Relatief vlak koersverloop door de jaren.
  • Stabiel dividendrendement.
  • Stabiele omzet, ook tijdens recessies.

Het zijn vaak saaie aandelen waarvan je geen torenhoge rendementen hoeft te verwachten. Defensieve aandelen zijn relatief veilig en leveren vooral inkomsten op in de vorm van dividend.

De meeste defensieve aandelen vallen onder deze 3 sectoren:

  • Consumentengoederen (voedsel, dranken, huishoudelijke middelen, tabak, etc.).
  • Gezondheidszorg.
  • Nutsvoorzieningen (gas, water en electriciteit).

Ondernemingen uit deze sectoren leveren producten of diensten die altijd nodig zijn. Ook in tijden van economische neergang. Je moet toch boodschappen hebben en een warm huis.

Het loont dus als belegger om enkele aandelen uit deze sectoren in de portefeuille te hebben. Hieronder volgen 5 defensieve topaandelen.

1. Unilever (UNA.AS; EUR)

Het Britse Unilever kan op deze lijst niet ontbreken. Unilever bezit een grote hoeveelheid merken die je dagelijks gebruikt. Onder andere Axe, Calvé, Knorr, Ola en Unox zijn onderdeel van Unilever.

Kortom, producten die je ook tijdens een recessie blijft kopen. De omzet van Unilever is dan ook bijzonder stabiel, evenals de koers.

Veel vuurwerk hoef je niet te verwachten, maar een stabiel dividend ontvang je wel. Dat dividend wordt ook al jaren verhoogd, dus dit is een aandeel om lang in de portefeuille te houden.

Waarom Unilever?

  • Prima dividendrendement van ongeveer 3,8%.
  • Stabiel koersverloop, ook tijdens recessies.
  • Al jaren een stabiele vrije cashflow.

2. Ahold Delhaize (AD.AS; EUR)

Het bedrijf Ahold Delhaize is een Nederlandse multinational met winkels in Europa, de Verenigde Staten en Indonesië. De bekendste winkelketen in Nederland is natuurlijk de Albert Heijn. Maar ook Bol.com, Etos en Gall & Gall zijn onderdeel van Ahold Delhaize.

Door in dit bedrijf te beleggen, beleg je dus direct in een heleboel winkels waar mensen dagelijks komen. Ook in recessies zullen de producten van Albert Heijn en Etos gekocht worden. Sommige ketens van Ahold draaien zelfs meer omzet tijdens onrustige tijden…

Als langetermijnbelegger is Ahold Delhaize een prima aandeel om je geld in te stoppen. Er zit ook al jaren een stijgende lijn in het koersverloop van het aandeel.

Waarom Ahold Delhaize?

  • Dividendrendement van ongeveer 3,8%.
  • Relatief goedkoop, met een koerswinstverhouding van ongeveer 11.
  • Sommige Ahold Delhaize winkels draaien tijdens recessies zelfs beter dan normaal.

3. AB InBev (ABI.BR; EUR)

Anheuser-Busch InBev of kortweg AB InBev is een Belgische bierbrouwer. Het is de grootste bierbrouwer ter wereld met meer dan 400 biermerken over de hele wereld. Wereldwijd heeft de onderneming een geschat marktaandeel van 28%. Merken zoals Corona, Jupiler en Hertog Jan vallen onder AB InBev.

Het is niet direct een goedkoop aandeel met een koerswinstverhouding van ongeveer 25. Desalniettemin zal bier altijd gekocht worden, ook tijdens een recessie. Verdriet moet namelijk weggedronken worden. Bovendien heb je wereldwijd je risico gespreid met dit aandeel.

Een goed alternatief voor AB InBev is Heineken die al eens getipt werd in een eerder artikel. Heineken is op dit moment wat aantrekkelijker geprijsd en het dividendrendement per aandeel is net wat hoger.

Waarom AB InBev?

  • Redelijk dividendrendement van ongeveer 1,0%.
  • De grootste bierbrouwer ter wereld.
  • Al jaren een zeer gezonde vrije cashflow.

4. Costco (COST; USD)

Costco is een Amerikaanse multinational die een wereldwijde keten van warenhuizen beheert. Alleen leden hebben toegang tot deze warenhuizen. Iedereen die bulkaankopen doet kan goed terecht bij de winkels van Costco.

Het lidmaatschap levert een stabiele omzet op voor Costco. Het is echter niet een goedkoop aandeel. Op dit moment is de koerswinstverhouding ongeveer 35.

Bovendien moet je relatief veel geld hebben voor slechts 1 aandeel. Wie op dit moment een aandeel Costco wil kopen moet meer dan 450 dollar aftikken. Dat maakt het een nadeel voor beleggers met weinig geld.

Waarom Costco?

  • Dividendrendement van 0,75% en vaak een hoog extra dividend die uitgekeerd wordt.
  • Prima vrije cashflow.
  • De hoeveelheid leden blijft stijgen en zijn goed voor 75% van de omzet.

5. AbbVie (ABBV; USD)

AbbVie is een grote en stabiele farmaceutische onderneming. Het is een van de grootste bedrijven ter wereld als het gaat om gezondheidszorg. De producten die ze produceren gaan de hele wereld over en hebben diverse toepassingen.

De koers van het aandeel is het afgelopen halfjaar flink gedaald. Met een koerswinstverhouding van ongeveer 20 wordt dit aandeel dus steeds aantrekkelijker. Op dit prijsniveau levert het aandeel je een dividendrendement van 4,2% op.

Daarnaast genereert AbbVie een hoge vrije cashflow (22 miljard dollar in 2021). Een groot gedeelte hiervan wordt dus uitgekeerd aan aandeelhouders in de vorm van dividend.

Waarom AbbVie?

  • Mooi dividendrendement van 4,2%.
  • Aantrekkelijk geprijsd op dit koersniveau.
  • Diverse producten en genoeg toekomstperspectief met nieuwe producten.

Conclusie

“A defensive investor can always prosper by looking patiently and calmly through the wreckage of a bear market.”Benjamin Graham

Met bovenstaande 5 aandelen ben je als belegger verzekerd van een mooi vermogen. Ook tijdens een recessie zullen deze aandelen bovengemiddeld blijven presteren.

Het is goed om een deel van je portefeuille te reserveren voor defensieve aandelen. Vaak zijn dit saaie aandelen, maar in tijden van financiële onrust zul je blij zijn dat je ze hebt.

Om optimaal te profiteren van defensieve beleggingen moet je het volgende doen:

  • Koop enkele defensieve aandelen. Spreid je vermogen.
  • Herbeleg het dividend.
  • Behoud ze in ieder geval voor 3 jaar.

Moeilijker is het niet.

Disclaimer

Ik heb een positie in de aandelen Unilever, Heineken en AbbVie.

De volledige lijst met aandelen in mijn portefeuille vind je hier: Over mij.