Dit is de kracht van dividend

Laatste update op 14 januari 2023

Dividend is het gedeelte van de winst die een onderneming periodiek uitkeert aan haar aandeelhouders. Meestal wordt het als cash uitgekeerd, maar soms ook als aandelen.

Met de meeste AEX aandelen kan een belegger gemiddeld gezien al snel zo’n 3% per jaar aan dividendrendement binnenharken. Dat is flink hoger dan de spaarrente van de afgelopen jaren. Voor beleggers met een langetermijndoel zijn solide dividendaandelen onmisbaar in de portefeuille.

Het belang van dividend

Als belegger is dividend één van je grootste vrienden. Sommige bedrijven keren al tientallen jaren onafgebroken een bepaald gedeelte van de winst als dividend uit. Door structureel het ontvangen cash te herbeleggen bouw je sneller vermogen op dan van koerswinst alleen.

Kijk bijvoorbeeld naar onderstaande grafiek. Hierin is de groei van de S&P 500 index met en zonder herbelegd dividend afgebeeld. Vanaf 1970 had 10.000 dollar uiteindelijk zo’n 1 miljoen dollar opgeleverd met herbeleggen van dividend. Zonder herbeleggen kwam de uiteindelijke waarde van de index rond 250.000 dollar uit. Een flink verschil dankzij de kracht van samengestelde rente.

Daarnaast is op te merken dat het effect van herbeleggen pas echt in de latere jaren duidelijk zichtbaar wordt. Vandaar dat dividendbeleggers vooral veel geduld moeten hebben als het gaat om groei van vermogen.

Dividend herbeleggen en niet herbeleggenbron: JPMorgan.com

Payout ratio en dividend yield

Bij het selecteren van stabiele dividendaandelen zijn twee parameters van belang:

  • De payout ratio
  • Het dividendrendement

Het dividendrendement is het dividend dat per aandeel uitgekeerd wordt, uitgedrukt in procenten. Een dividendrendement van 5% betekent dus dat 5% van de waarde van het aandeel uitbetaald wordt als dividend.

De payout ratio is het gedeelte van de winst die een onderneming uitkeert. Deze ratio moet goed in de gaten gehouden worden. Soms kan het dividendrendement erg aantrekkelijk zijn, maar als dat betekent dat een te groot gedeelte van de winst uitgekeerd wordt, is dat geen houdbare situatie.

Bij voorkeur is de payout ratio lager dan 75%. Soms zijn payout ratio’s zelfs hoger dan 100% en dan is het helemaal oppassen geblazen. Dat betekent namelijk dat de onderneming meer uitbetaalt dan het aan winst ontvangt. Mogelijk dat het dividend in dat geval wordt betaald met schulden. Dividend is geen gegeven recht. Een onderneming kan er zomaar voor kiezen om het een aantal jaren te schrappen.

De ‘aristocrats’

Staar je dus niet blind op een hoog dividendrendement. Het beste is om te kijken naar aandelen met jaren van onafgebroken dividendbetalingen met een gezonde pay-out ratio en een aantrekkelijk dividendrendement.

De beste dividendbetalers zitten nog steeds in Amerika en helaas niet in Europa. Mocht je alleen in euro’s beleggen, dan kan het zeker geen kwaad om toch eens naar Amerikaanse aandelen te kijken. Een lijst om dan in de gaten te houden is de lijst van dividend aristocrats. Dit is een lijst van ondernemingen die al meer dan 25 jaar onafgebroken het dividend per aandeel hebben verhoogd. Meestal zijn deze aandelen niet goedkoop, maar met een langetermijnhorizon is dividend uiteindelijk belangrijker dan de koers van het aandeel.

Mocht je niet direct in deze aandelen willen beleggen, dan is een ETF ook een goede optie. Let wel even op de kosten van een dergelijke ETF. Die kunnen wat hoger uitvallen dan ETF’s van meer gangbare indices.