3 solide aandelen voor de lange termijn

Laatste update op 4 oktober 2022

Aandelen zijn onmisbaar voor de lange termijn als je bovengemiddelde rendementen nastreeft. Voor de meeste beleggers is een handjevol ETF’s echter voldoende om een mooie portefeuille mee op te bouwen. Daarmee kan op lange termijn een goed resultaat behaald worden. In een eerder artikel werden 3 ETF’s behandeld die voor beleggers interessant kunnen zijn.

Er is namelijk geen garantie dat een portefeuille met aandelen het beter zal doen dan met ETF’s. Voor beleggers die het hogere risico accepteren worden hieronder een aantal aandelen opgesomd die interessant zijn.

In dit artikel worden aandelen uit 3 verschillende landen behandeld: een Nederlands aandeel, een aandeel uit Duitsland en een Amerikaans aandeel. Ik heb in alle drie een positie.

[Update 2022] Inmiddels zijn de financiële gegevens in onderstaande analyses wat verouderd. Toch blijft mijn conclusie over de drie aandelen hetzelfde. Alle drie aandelen zitten nog steeds in mijn portefeuille.

Heineken (HEIA.AS; EUR)

Heineken N.V. is na het Belgische Anheuser-Busch InBev de grootste brouwerij ter wereld. Naast het gelijknamige biermerk bezit het bedrijf onder andere Amstel, Affligem en Jillz. Het bedrijf is actief in meer dan 192 landen en produceert per jaar zo’n 218 miljoen hectoliter bier.

Het aandeel Heineken heeft een defensief karakter. Dat wil zeggen dat de koers weinig beweeglijk is en in tijden van onrust vaak een positieve uitschieter is. Het aandeel is daardoor echter ook aan de dure kant. Met een koers/winst verhouding (k/w) van gemiddeld 25 kan Heineken niet als goedkoop bestempeld worden. Meestal worden aandelen met een k/w van 15 of lager als goedkoop beschouwd

Daartegenover koop je echter een stabiel aandeel die qua omzet ieder jaar groeit en 1,6 tot 2,0% dividendrendement oplevert. Bovendien is het in deze tijden van opgevoerde koersen ondoenlijk om een kwaliteitsaandeel te vinden met een k/w die lager dan 15 is.

Merck KGaA (MRK.DE; EUR)

Het Duitse Merck KGaA is een bedrijf die opereert in de chemie- en farmaciesector. In Canada en de Verenigde Staten staat het bekend als EMD. Het bedrijf is opgedeeld in drie onderdelen: Healthcare, Life Science en Performance Materials. Simpel gezegd houden de drie takken zich bezig met medicijnen, biotech en hoogwaardige materialen voor technische toepassingen.

Merck KGaA is absoluut niet de grootste speler in de chemie- en farmaciesector, maar wel een interessante. Het bedrijf heeft een goede cashflow en weet ieder jaar meer geld te genereren dan eruit gaat. Zowel qua winst als qua omzet groeit het bedrijf nog steeds, terwijl het al meer dan 300 jaar bestaat.

Het dividendrendement is met 1,35% niet heel riant, maar dat groeit nog ieder jaar. De k/w schommelt rond de 20 en daarmee is het aandeel niet goedkoop, maar gezien de groei en goede cashflow wel het aankopen waard.

Apple (AAPL; USD)

Apple Inc. is een Amerikaans technologiebedrijf die vooral bekend is vanwege de nog altijd populaire iPhone. Naast de iPhone produceert het bedrijf onder andere ook tablets en laptops. Apple is een absolute grootmacht binnen de electronica sector. In 2018 was het bedrijf goed voor een omzet van zo’n $266 miljard.

De iPhone is voor Apple verreweg het meest belangrijke product als puur gekeken wordt naar omzet. Grofweg 60% van de totale omzet komt van de iPhone. Helaas vallen de verkopen van de iPhone de laatste tijd tegen. Desondanks is Apple nog steeds een zeer interessant aandeel.

Het rendement op het geïnvesteerde vermogen ligt structureel boven de 20%. Dat wil zeggen dat Apple op iedere geïnvesteerde dollar 20% rendement weet te maken. Er zijn weinig bedrijven die dit op lange termijn volhouden. Bovendien bezit het bedrijf bergen cash waarmee nog veel projecten of overnames gefinancierd kunnen worden. In 2018 had Apple $366 miljard aan bezittingen, waarvan ongeveer 18% ($66 miljard) cash was.

Het dividend is met 1,8% niet bijzonder hoog, maar het aandeel is daartegenover met een k/w van 13,2 ook niet echt duur.

Tot slot

Inmiddels hebben bovenstaande aandelen wel bewezen dat ze geld opleveren op de lange termijn. De aandelen zitten nog steeds in mijn portefeuille. Vooralsnog ben ik van plan om dat nog een hele tijd zo te houden.