9 overduidelijke redenen om aandelen te verkopen

Laatste update op 7 september 2022

Een buy-and-hold strategie is nog altijd erg rendabel. Toch kan het soms aan te raden zijn om bepaalde aandelen te verkopen. De redenen hiervoor kunnen nogal uiteenlopen.

Om enige houvast te bieden: hieronder volgen 9 overduidelijke redenen waarom je bepaalde aandelen beter kunt verkopen.

1. Je hebt geld nodig

Soms heb je domweg (een deel) van je geïnvesteerde vermogen nodig. Het kan zijn dat je onverwachte kosten hebt gekregen of bijvoorbeeld een nieuw huis gaat kopen. Het is dan de vraag welke beleggingen je het beste van de hand kunt doen. Deze adviezen kunnen helpen:

  • Verkoop eerst de slechtst presterende beleggingen
  • Verkoop aandelen eerst; dan pas fondsen
  • Herbalanceer je beste beleggingen

Als je slechts een deel van je belegde vermogen nodig hebt dan is het verstandig om gespreid te blijven beleggen. Anders loopt je portefeuille mogelijk meer risico dan eerst. Vandaar dat aandelen eerst verkocht moeten worden.

Het klinkt misschien wat contra-intuïtief om je slechtste beleggingen eerst te verkopen. Die kunnen toch nog veel stijgen? Toch blijkt in de praktijk dat juist aandelen die veel gestegen zijn ook blijven stijgen. Het is onhandig om je winnaars zomaar van de hand te doen.

2. Je portefeuille is uit balans

Soms kan een aandeel zo hard gestegen zijn dat het verreweg de grootste positie in je portefeuille is geworden. Leuk, maar daarmee is je portefeuille ook blootgesteld aan de risico’s van dat ene bedrijf.

In dat geval kan herbalanceren een noodzakelijk kwaad zijn. Daarmee reduceer je het risico in de portefeuille. Probeer echter wel grenzen te stellen wanneer een positie te groot is geworden. Bijvoorbeeld 15% of 20% op de totale portefeuille. Herbalanceren brengt transactiekosten met zich mee, dus dat doe je het liefst zo weinig mogelijk.

3. De onderneming maakt zich schuldig aan fraude

Fraude en schandalen in een bedrijf zijn grote rode vlaggen voor beleggers. Bijna altijd zijn dat redenen om je aandelen direct te verkopen. Het betekent dat management alleen oog heeft voor het halen van korte termijn doelstellingen, ten koste van alles.

In het verleden heeft boekhoudfraude veelvuldig tot faillissement geleid. In Nederland is bijvoorbeeld Imtech relatief recent gevallen door fraude. Het bedrijf had een jaaromzet van 4 miljard euro. Hoe groot een bedrijf ook is, het kan razendsnel failliet gaan als er fraude geconstateerd wordt.

Check ook het artikel: 5 overduidelijke signalen van boekhoudfraude.

4. Het beoogde rendement is niet behaald na 3 jaar

Aandelen hebben tijd nodig om rendabel te worden voor een belegger. Meestal kun je pas na drie jaar evalueren of een aandeel een goede belegging is geweest. Het kan zijn dat je dan niet het rendement hebt behaald die je had verwacht.

Keert het bedrijf dividend uit? Dan kun je het wellicht aanhouden als dividendaandeel. De koerswinst zal dan uitblijven, maar dan strijk je een deel van de winst als dividend op.

Keert het bedrijf geen of weinig dividend uit? Dan ben je afhankelijk van koerswinst. In dat geval kan het beter zijn om te verkopen en je geld in andere beleggingen te stoppen.

5. Het aandeel is extreem overgewaardeerd

De tegenhanger van punt 4 is dat je ook aandelen kunt bezitten die erg duur geworden zijn. Dat is mooi, maar het kan zijn dat het bedrijf op de beurs extreem overgewaardeerd is geworden. Een kleine tegenvaller kan dan al snel tot veel verlies leiden.

Als bijvoorbeeld blijkt dat de koers/winst-verhouding erg hoog is, dan kan de koers niet meer in verhouding zijn met de intrinsieke waarde.

Een aandeel kan lang overgewaardeerd blijven, dus er is geen garantie op een daling van een duur aandeel. Je kunt er ook voor kiezen om slechts een deel te verkopen om daarmee een deel van de winst veilig te stellen.

6. Het dividend wordt geschrapt of verlaagd

Dividend is voor veel langetermijnbeleggers heilig. Als deze dan verlaagd of geschrapt wordt kan dat een zeer slecht teken zijn.

Er zijn voor ondernemingen diverse redenen om dividend te verlagen of te schrappen:

  • Tegenvallende winsten
  • Onderneming heeft cash nodig
  • Dividend werd gefinancierd met vreemd vermogen (schulden)

In veel gevallen is het verlagen van dividend een teken dat het slechter gaat met de onderneming. Toch hoeft dat niet altijd het geval te zijn. Zo kan de onderneming ook het cash gewoon nodig hebben voor een overname of een grote investering.

Controleer altijd de reden van de dividendverlaging. Vaak is het slecht nieuws, maar niet altijd.

7. De onderneming is onderdeel van een overname

Kleinere ondernemingen zijn vaak prooien voor overnames door grote bedrijven. Dat hoeft voor beleggers niet slecht te zijn. Als er al een hint is van een overname reageert de koers daar vaak uiterst positief op. Soms zijn stijgingen van 25% op een dag niet opzienbarend bij overnamegeruchten.

Het kan dan een goed moment zijn om te verkopen. Als de overname doorgaat heb je als aandeelhouder geen andere keuze dan verkopen.

Als de overname niet doorgaat dan zal de koers weer dalen tot niveaus van voor de overnamegeruchten. Het kan dan lang duren voordat diezelfde hoogte weer bereikt wordt.

8. Het doel is behaald

Langetermijnbeleggers hebben een doel voor ogen. Als dat doel behaald is, kan dat een reden zijn om (een deel) van de portefeuille te verkopen. Per slot van rekening beleg je met een bepaald doel voor ogen:

Wat je doel ook is, als dat doel eenmaal bereikt is kan dat een goede reden zijn om je beleggingen te verkopen.

9. Je risicoprofiel is veranderd

Het leven verandert continu en zo ook je beleggingsdoel. Als je jonger bent kun je meer risico nemen, iets wat niet meer wenselijk is als je eenmaal wat ouder bent.

Daarom is het goed om te evalueren of een portefeuille nog aan je risicoprofiel voldoet. Wellicht moeten er minder aandelen in de portefeuille en meer ETF’s.

Mensen met grotere vermogens hoeven doorgaans minder risico te lopen. In zulke gevallen kun je ervoor kiezen om minder risicovolle beleggingen te houden. Die leveren misschien minder op, maar je hebt waarschijnlijk wel een meer stabiele inkomstenbron.

Aandelen verkopen is net zo belangrijk als kopen

Weten wanneer je verkoopt is net zo belangrijk als weten wanneer je moet kopen. Pas als je verkoopt zullen eventuele winsten (of verliezen) daadwerkelijk omgezet worden in resultaat. Hopelijk geven bovenstaande adviezen een houvast om je verkoopmomenten beter te kunnen bepalen.

Lees ook artikelen over het kopen van beleggingen: Nieuwe aandelen kopen: 5 aandachtspunten en 5 aandachtspunten bij het kopen van ETF’s