Waarom beleggen met een veiligheidsmarge zo effectief is

Laatste update op 4 maart 2023

Effectief beleggen doe je met een veiligheidsmarge (margin of safety). Dat werkt risicoverlagend en maximaliseert je resultaten. Iedere serieuze aandelenbelegger moet op de hoogte zijn van deze term.

Dus wat is een veiligheidsmarge en hoe pas je die toe?

Het waardebeleggen

“Price is what you pay; value is what you get.”Benjamin Graham
De veiligheidsmarge is een term die zijn oorsprong kent uit de jaren ’20 vanuit het ‘waardebeleggen’. Deze manier van beleggen werd destijds populair gemaakt door Benjamin Graham dankzij boeken zoals Security Analysis en The Intelligent Investor.

Waardebeleggen is als volgt te omschrijven:

Waardebeleggen: het beleggen in aandelen met een koers die veel lager ligt dan de werkelijke waarde.

Aandelen die op de beurs verhandeld worden hebben namelijk 2 maatstaven van waarde:

  • De koers: wat je ervoor betaalt op de beurs.
  • De intrinsieke of werkelijke waarde die volgt uit de jaarrekeningen.

De koers en de intrinsieke waarde kunnen onderling nogal verschillen. Waardebeleggers zoeken vooral naar koopjes waarbij de koers vele malen lager ligt dan de intrinsieke waarde.

Je kunt de veiligheidsmarge toepassen om alleen aandelen te selecteren die spotgoedkoop zijn. Op lange termijn is de kans groot dat de koers zal stijgen omdat het aandeel in werkelijkheid meer waard is.

Beleggen met een veiligheidsmarge

De veiligheidsmarge kan als volgt gedefinieerd worden:

Veiligheidsmarge: de marge (in procenten) tussen de intrinsieke waarde en de gewenste aanschafwaarde.

De veiligheidsmarge fungeert daarmee als ‘stootkussen’ voor eventuele negatieve ontwikkelingen in de koers van een aandeel. De hoogte van de veiligheidsmarge bepaal je zelf. Afhankelijk van je risicobereidheid kun je een hogere of lagere veiligheidsmarge aanhouden.

Beleggen met een veiligheidsmarge wordt schematisch weergegeven in onderstaande grafiek:

Veiligheidsmarge
Bron: Samco.in

In de grafiek zie je de koers (rode lijn) en de intrinsieke waarde (groene lijn) van een aandeel. Als de koers hoger ligt dan de intrinsieke waarde dan is het aandeel overgewaardeerd. Andersom is het aandeel ondergewaardeerd.

Door een veiligheidsmarge toe te passen koop je het aandeel alleen wanneer de koers echt op een dieptepunt zit (het gearceerde deel). Daarmee is de kans groot dat je een aandeel koopt die uiteindelijk meer waard zal worden.

De voordelen van een veiligheidsmarge op een rij:

  • Het geeft extra zekerheid dat je een degelijk aandeel voor een goede prijs koopt.
  • Je vermijdt ermee dure populaire aandelen.
  • Het zorgt voor een richtlijn bij het selecteren van de juiste aandelen.

Intrinsieke waarde inclusief veiligheidsmarge bepalen

Om de intrinsieke waarde van een aandeel te bepalen zul je wat berekeningen moeten uitvoeren. Het schatten van de waarde van een aandeel is eerder al behandeld in dit artikel: Zo kun je de waarde van een aandeel schatten.

Zoals in het artikel aangegeven kun je de waarde van een aandeel op twee manieren bepalen. Ingewikkeld met de ‘discounted cashflow’ methode of praktisch en snel met behulp van financiële ratio’s.

Ook in dit artikel gebruiken we de praktische methode. In principe zijn aandelen redelijk geprijsd als ze de volgende ratio’s hebben:

  • Koers-winstverhouding (k/w) kleiner dan 20.
  • Koers-boekwaarde verhouding (k/b) kleiner dan 2.
  • PEG-ratio kleiner dan 1.

Als we nu een veiligheidsmarge van 25% zouden toepassen dan worden de grenzen als volgt bepaald:

  • k/w kleiner dan 15.
  • k/b kleiner dan 1,5.
  • PEG-ratio kleiner dan 0,75.

Gebruik bovenstaande lijst als richtlijn, niet als keiharde eis. Het kan per sector namelijk verschillen wat een redelijke waardering is voor een aandeel.

Op voorhand kan ik melden dat weinig aandelen aan deze criteria zullen voldoen. De meeste populaire aandelen zijn namelijk overgewaardeerd. Maar dat is ook typisch het idee van waardebeleggen: degelijke aandelen vinden tegen een aanzienlijke korting.

Laten we eens wat voorbeelden onderzoeken.

Voorbeelden

In onderstaande tabel heb ik een drietal aandelen vergeleken: Unilever, Shell en Apple. Disclaimer: ik heb in alle 3 aandelen een positie.

Alle berekeningen zijn op basis van gegevens uit de jaarrekeningen van 2022.

Aandeel Koers Koers-winst Koers-boekwaarde PEG-ratio
Unilever 47,44 15,7 5,5 0,60
Shell 28,30 4,7 1,0 0,04
Apple 146,71 23,4 46,2 4,33

Slechts 1 aandeel voldoet aan onze strenge eisen: Shell.

Unilever zit op het randje en is op het moment van schrijven vooral qua koers-boekwaarde verhouding te duur. Op basis van de koers-winstverhouding en de PEG-ratio is het aandeel wellicht koopwaardig.

Een populair aandeel als Apple komt niet eens in de buurt van onze aankoopcriteria. De koers zal onder de 100 dollar moeten zakken om enigszins interessant te worden. Voor waardebeleggers is een aandeel als Apple dus niet interessant.

Tot slot

Beleggen met een veiligheidsmarge kan je een groot voordeel geven ten opzichte van andere beleggers. Daardoor selecteer je alleen aandelen die daadwerkelijk een koopje zijn.

Onafhankelijk van het marktsentiment maak je dus bewuste keuzes. Je laat daarmee populaire overgewaardeerde aandelen links liggen en legt focus op ondergewaardeerde parels.