Laatste update op 4 augustus 2022
Veel ervaren beleggers willen hun beleggingen actief kunnen volgen, maar wellicht biedt de broker onvoldoende analyse mogelijkheden. Of misschien zijn je beleggingen verspreid over meerdere rekeningen. Het is dan handig om alles op een enkele plek bij te kunnen houden. Gelukkig is daar Portfolio Performance voor.
Portfolio Performance is opensourcesoftware. Dat betekent dat het gratis te downloaden en gebruiken is. Het enige probleem is dat de website in het Duits is en de beschikbare documentatie te wensen overlaat, waardoor de leercurve voor deze software betrekkelijk hoog is. Tijd voor een 5-stappenplan dus.
Stap 1: Installatie
Ga naar de website en installeer Portfolio Performance voor Linux, Windows of Mac. Zodra je klaar bent met de installatie zou je een soortgelijk scherm moeten zien:
Klik op Maak een nieuw bestand om een nieuwe portefeuille aan te maken.
Kies voor EUR als valuta en vul ‘Portefeuille’ en ‘Rekening1’ in bij de velden voor effectenrekening en referentieaccount. Klik op Toevoegen en daarna op Voltooien om de portefeuille aan te maken.
De portefeuille is nu aangemaakt. Als je meer rekeningen toe wilt voegen dan kan dat altijd later nog. Sla de portefeuille op via Bestand en dan Opslaan met ‘voorbeeld.xml’ als bestandsnaam.
Stap 2: Het overzicht begrijpen
Dit is het overzicht waar je het overgrote deel van je tijd naar zult kijken:
Ieder scherm bestaat uit deze drie onderdelen:
- Het menu, wat is onderverdeeld in:
Effecten: De lijst van alle aandelen en obligaties die je wilt volgen
Rekeningen: Al je rekeningen en portefeuilles op een rij
Rapporten: Allerlei rapporten om de resultaten van je portefeuille te volgen
Taxonomieën: Lijsten en groeperingen van al je beleggingen, bijvoorbeeld over landen of sectoren
Algemene Gegevens: Algemene instellingen waar je vrij weinig mee hoeft te doen - Het hoofdscherm
- Allerhande filters en instellingen om ieder scherm naar wens aan te passen
Om een portefeuille te kunnen volgen moeten we nu eerst een aandeel en een transactie toevoegen.
Stap 3: Een aandeel toevoegen
Nu we een beetje bekend zijn met de interface moeten we aandelen en andere effecten toevoegen aan onze portefeuille. Portfolio Performance gebruikt koersinformatie van onder andere Alpha Vantage en Yahoo Finance. Over het algemeen geldt voor effecten in je portefeuille: zolang deze websites over de koersinformatie beschikken kun je het toevoegen aan Portfolio Performance.
We gaan Apple en Shell volgen in onze voorbeeldportefeuille. Klik in het menu op Alle effecten en daarna op de + aan de rechterbovenzijde van het scherm.
Je kunt op verschillende manieren effecten toevoegen aan je portefeuille. Een handige manier is door gebruik te maken van de functie: Zoek naar effecten.
De zoekfunctie werkt het beste als je zoekt op ticker (symbool) of op ISIN. Voor Apple is de ticker AAPL. Vul dit in het zoekvenster en druk op Zoeken. Je krijgt nu een lijst met effecten die erop lijken. Kies voor ‘APPLE INC.’ en klik op Toepassen.
Voor buitenlandse aandelen zoals Apple heb je nu twee opties:
- Je kiest voor EUR als valuta en laat de koers automatisch omrekenen
- Je kiest voor USD als valuta
Als je kiest voor de eerste optie dan hoef je nu verder niks te doen. De rest van de velden zijn voor je ingevuld. Kies je voor de laatste optie dan zul je onder het tabblad Historische koersen voor provider ‘Yahoo Finance’ en effectenbeurs ‘AAPL (New York)’ moeten kiezen voor de juiste koers. Druk op OK om het aandeel toe te voegen.
Herhaal de stappen voor Shell (zoek op ISIN: GB00B03MLX29). Je zou nu twee aandelen in je effectenlijst moeten hebben:
Stap 4: Een transactie toevoegen
Nu is het tijd om de twee aandelen ook daadwerkelijk te kopen. Hiervoor gebruiken we een fictieve datum in het verleden om wat historie in de portefeuille op te bouwen. Zowel Apple als Shell voegen we toe met de transactiedatum 31 januari 2020.
Je kunt als volgt een transactie toevoegen:
Ga naar Rekeningen en dan Depositorekeningen. Hier vind je een overzicht van al je beleggingsrekeningen. Selecteer Rekening1 en klik op de + in de rechterbovenhoek. Klik daarna op Kopen…. Vul de velden zodanig in zoals aangegeven op onderstaande afbeelding:
Klik nu op Opslaan om de transactie te bewaren. Doe hetzelfde voor Shell: 20 aandelen op 31 januari 2020 tegen 10 euro aan transactiekosten. Als het goed is zie je nu twee transacties onderaan de rekening.
Overigens is je saldo nu negatief, iets wat normaal gesproken natuurlijk niet kan. Via dezelfde + in de rechterbovenhoek kun je ook een storting toevoegen. Probeer dit eens voor 3.000 euro op 31 januari 2020. Uiteindelijk is dit het resultaat:
Stap 5: Resultatenoverzicht
Het resultatenoverzicht is onderverdeeld in grofweg twee onderdelen: een overzicht van je activa en de prestaties ervan. In het overzicht vind je een optelling van de marktwaarde van je beleggingen. Zo weet je hoe hoog het totale vermogen op dit moment is. Je zou er dus ook voor kunnen kiezen om spaarrekeningen toe te voegen aan Portfolio Performance. Op die manier heb je een compleet beeld van je volledige vermogen.
Bij de prestaties kun je zien welke rendementen je hebt behaald en met welk risico. In het dashboard kun je met de rechtermuisknop nog allerlei extra ‘widgets’ toevoegen. Zo heb ik er bijvoorbeeld voor gekozen om een kleine prestatiegrafiek erbij te doen:
Je hebt via de knoppen in de rechterbovenhoek nog allerlei mogelijkheden om extra dashboards te maken of om het tijdvenster aan te passen. Genoeg mogelijkheden voor gedetailleerde analyses dus.
De prestatiegrafiek zegt op zichzelf niet veel. Graag wil je deze kunnen vergelijken met een benchmark. Daartoe zullen we eerst het koersverloop van een index moeten toevoegen aan de portefeuille. Dat doen we op dezelfde manier als het toevoegen van een aandeel.
Volg dus de instructies van stap 3 voor het toevoegen van de index. In dit geval kiezen we ervoor om onze prestaties te vergelijken met die van de AEX-index. Voeg een nieuw effect toe aan je portefeuille en zoek op ‘^AEX’. Scroll naar onderen in de zoekresultaten totdat je de ‘AEX-index’ tegenkomt. Voeg die toe aan je lijst met effecten:
Ga naar Prestaties en dan Grafiek om de index als benchmark toe te voegen:
Klik op het tandwiel in de rechterbovenhoek en daarna op Benchmark toevoegen…. Kies dan voor de AEX-index. De index wordt nu toegevoegd als benchmark. Ten opzichte van deze benchmark doet onze portefeuille het dit jaar vrij beroerd. Wellicht kunnen we beter wat ETF’s in de portefeuille opnemen…
Tot slot
Portfolio Performance is een krachtig programma om je beleggingen mee te volgen. Helaas laat de beschikbare documentatie op dit moment te wensen over. Met bovenstaande stappen is het hopelijk duidelijker geworden hoe de software werkt. Portfolio Performance bevat echter meer opties dan ik ooit in een enkel artikel zou kunnen behandelen. Wellicht dat er nog een vervolg komt met informatie over taxonomieën en watchlists.
Mocht je prangende vragen hebben over Portfolio Performance, aarzel dan niet om me te benaderen via Twitter.