10 praktische tips om een beurscrash te overleven

Laatste update op 18 september 2022

Iedere langetermijnbelegger krijgt weleens te maken met een beurscrash. Het is echter lastig te voorspellen wanneer een oververhitte markt uiteindelijk eindigt in een plotselinge daling.

Als belegger kun je beter niet bezig zijn met voorspellen. Een beurscrash doet zich altijd op een onverwacht moment voor. Je kunt de tijd beter gebruiken om een portefeuille te bouwen waarmee je een eventuele crash kunt doorstaan.

Hieronder 10 tips om een beurscrash te overleven.

1. Bouw een financiële buffer op

Een financiële buffer is onmisbaar om je beleggingsportefeuille te beschermen. Het voorkomt dat je op een ongewenst tijdstip beleggingen moet verkopen. Je wilt namelijk niet in geldnood zitten op het moment dat de markt met 50% is gedaald.

Over een financiële buffer is eerder al een artikel gepubliceerd. Zie: Dit is waarom je een financiële buffer nodig hebt.

2. Houd een aantal defensieve beleggingen aan

Defensieve beleggingen zijn de schokdempers van je portefeuille. Deze beleggingen vangen in bepaalde mate eventuele dalingen van de markt op. De beweeglijkheid van de koers kan laag zijn of de koers beweegt tegendraads aan de bredere aandelenmarkten.

Voorbeelden van defensieve beleggingen zijn, in volgerde van oplopend risico:

  • Cash
  • Obligaties
  • Obligatie ETF’s
  • Bepaalde dividendaandelen (bijvoorbeeld van consumentenproducten zoals Unilever)

Sommige mensen houden ook goud aan als defensieve belegging, maar daar heb ik een andere mening over.

Cash (zie ook punt 1) is normaal gesproken een defensieve belegging als je hier rente op ontvangt. De rente is echter laag of zelfs negatief, dus helaas levert het op dit moment geen extra rendement op. Hetzelfde geldt in mindere mate voor obligaties, die op dit moment ook een lage rente uitkeren.

Toch kunnen defensieve beleggingen eventuele scherpe dalingen opvangen. Zorg ervoor dat je in ieder geval een deel van je portefeuille defensief belegt.

3. Focus op de lange termijn

Beleggen op de korte termijn is speculeren. Je zult als langetermijnbelegger zo nu en dan een crash moeten accepteren.

Het koersverloop van een aandeel kan op korte termijn zeer grillig zijn. Zie bijvoorbeeld hieronder het koersverloop van Apple op de korte en lange termijn.

AAPL koers op korte en lange termijn

Gedurende een maand had je met dit aandeel 2% verlies geleden. Over 5 jaar had je echter meer dan 415% winst gemaakt. Het grillige verloop in de maand is over 5 jaar nauwelijks nog te zien in de grafiek.

Kortom: focus op de lange termijn en je zult een eventuele crash kunnen overleven.

4. Stel regels voor jezelf op

Een andere methode om te voorkomen dat je in een daling verkoopt is door regels op te stellen. Door deze regels te volgen voorkom je mogelijk dat je in paniek verkoopt.

Voorbeelden van verkoopregels voor aandelen die ik mezelf opleg zijn:

  • Heb ik het geld nodig?
  • Is het bedrijf financieel zwak?
  • Wordt het dividend geschrapt?
  • Is de onderneming het onderwerp van een groot schandaal?

Als het antwoord “nee” is verkoop ik de aandelen niet. Ook niet als deze sterk gedaald zijn. Een daling is voor mij dan eerder een reden om nog meer aandelen in te slaan. Een koopje sla ik niet af.

5. Kijk niet dagelijks naar je portefeuille

Veel actieve beleggers kijken dagelijks even naar hun portefeuille. Ook ik kan dat moeilijk weerstaan.

Toch heeft het voor een langetermijnbelegger niet zo veel nut om dagelijks je portefeuille in de gaten te houden. Voor mensen die paniekerig zijn kan dat juist problemen opleveren.

Wil je voorkomen dat je op de verkeerde momenten verkoopt? Dan is het aan te raden om je portefeuille slechts sporadisch te bekijken. Bewust niets doen is juist een goede strategie als het om beleggen gaat.

6. Beleg in brede ETF’s in plaats van aandelen

ETF’s zijn ideaal als je met weinig geld direct gespreid wilt beleggen. Daarmee ben je verzekerd van een rendement die nagenoeg gelijk is aan de index die de ETF volgt. Bovendien is het risico lager dan wanneer je in individuele aandelen belegt.

Het koersverloop van een enkel aandeel kan vrij grillig zijn. Door voor ETF’s te kiezen ben je veel minder blootgesteld aan de risico’s van een eventuele koersdaling van dat aandeel.

Voor meer informatie over de voordelen van ETF’s ten opzichte van aandelen, zie: Aandelen of ETF’s: wat is de beste belegging?

7. Beleg niet in hefboomproducten

Met hefboomproducten versterk je de winsten (en verliezen) die je op een onderliggende waarde kunt maken. Voorbeelden van hefboomproducten zijn futures, opties en turbo’s.

Stel: je koopt een ’turbo long’ met als onderliggende waarde het aandeel ASML. De turbo kent een hefboom van 5. In dat geval gok je op een prijsstijging van het aandeel ASML. De hefboom versterkt de winst die je ermee kunt maken. Dus als ASML 2% in waarde stijgt, stijgt je turbo met 10% (2% keer de hefboom van 5). Je raakt echter ook snel je geld kwijt als het aandeel daalt.

Voor sommige hefboomproducten geldt dat je meer kunt verliezen dan je originele inleg. Je vermogen kan snel verdampen met deze producten.

Veel speculanten gaan volop met hefboomproducten speculeren in tijden van continu stijgende koersen. Blijf er als langetermijnbelegger gewoon af. Uiteindelijk verliezen de meeste mensen veel geld met hefboomproducten.

8. Beleg niet met geleend geld

In het verlengde van punt 7 is het ook zeer onverstandig om met geleend geld te beleggen. Het is een vorm van hefboombeleggen omdat je het geleende geld gebruikt om sneller meer winst te maken.

Het gaat goed zolang je de lening en de rente kunt blijven betalen. Het gaat mis als een beurscrash het geleende geld en je vermogen in korte tijd doet verdampen.

Ga nooit met geleend geld beleggen dus.

9. Herbalanceer je portefeuille

In je beleggingsportefeuille zullen over tijd de betere beleggingen een grotere weging krijgen. Uiteindelijk is dat een natuurlijk verloop voor iedere portefeuille. Toch kun je daardoor teveel blootgesteld raken aan de risico’s van een enkel aandeel.

Om de risico’s weer wat te spreiden kan het soms handig zijn om de gehele portefeuille te herbalanceren. Grotere posities verkoop je deels en kleinere posities koop je bij.

Zo breng je de portefeuille mogelijk weer terug op plan. Herbalanceren kan ook helpen om een eventuele crash weer beter op te vangen.

10. Gebruik de ‘euro cost averaging’ methode

Tot slot bestaat er nog de ‘euro cost averaging’ methode of in goed Nederlands: periodiek beleggen. Met periodiek beleggen kies je ervoor om voor langere tijd op vaste momenten een vast bedrag te beleggen.

Het is een ideale methode voor beleggers die hun emoties moeilijk de baas kunnen zijn. Door periodiek te beleggen zijn je aankoopmomenten onafhankelijk van de beurskeurs. Bovendien beleg je een vast bedrag. Bij een lage koers koop je dus automatisch meer stukken dan bij een hogere koers.

Ook over periodiek beleggen is al eens een artikel verschenen. Zie: Dit is de kracht van periodiek beleggen.

Een beurscrash weerstaan in plaats van voorspellen

“Only liars manage to always be out during bad times and in during good times.”Bernard Baruch

Met bovenstaande tips moet iedere belegger een beurscrash kunnen overleven.

Crashes komen altijd voor, maar zijn moeilijk te voorspellen. Het is verspilde energie om dat toch te proberen.

Steek je tijd in het bouwen van een portefeuille die een daling kan weerstaan. Dat kost minder energie en levert uiteindelijk vaak meer op.