Laatste update op 16 juli 2022
Inflatie is het fenomeen dat een euro over tijd minder waard wordt. Goederen en producten worden dan dus langzaamaan duurder.
Een relatief lage inflatie is gunstig voor de economie. Rond de 2% per jaar is het streven van centrale banken. Het laat geld rollen en zorgt ervoor dat niemand lang op zijn centen blijft zitten.
Een te hoge inflatie is echter desastreus. De koopkracht van consumenten gaat rap achteruit omdat inkomens de geldontwaarding niet kunnen bijbenen. Bovendien zijn centrale banken genoodzaakt de rente te verhogen. Geld lenen wordt duurder waardoor consumenten en bedrijven minder uitgeven.
Hieronder 4 tips om je als belegger te beschermen tegen momenten van gierende inflatie.
1. Beleg in aandelen (of ETF’s)
Het eerste punt is misschien ook direct de meest logische. Beleggen in aandelen en ETF’s is namelijk een prima manier om jezelf tegen hoge inflatie te beschermen.
Een aantal redenen waarom aandelen en ETF’s een goede belegging zijn tegen inflatie:
- Aandelen leveren historisch gezien een gemiddeld rendement op van 10%.
- Bedrijven kunnen de inflatie doorberekenen in de producten of diensten die ze verkopen.
- Hoge inflatie heb je in tijden van schaarste, wat gunstig is voor bedrijven die gewilde producten leveren.
Wil je beleggen in de beste aandelen? Check dan dit artikel: Nieuwe aandelen kopen: 5 aandachtspunten.
Voor ETF’s, check dit artikel: 5 aandachtspunten bij het kopen van ETF’s.
2. Overweeg buitenlandse valuta en beleggingen
De meeste beleggers beperken zich tot beleggingen uit hun eigen regio. Op die manier loop je geen valutarisico. Toch kan het ook risicoverlagend werken om over meerdere valuta en regio’s je beleggingen uit te smeren.
Inflatie in de ene regio kan namelijk nogal afwijken ten opzichte van een andere regio. Nederlandse beleggers doen er goed aan om ten minste een deel van de portefeuille in dollars te beleggen. Bij de meeste brokers is dat net zo goedkoop en gemakkelijk als in euro’s beleggen.
Een alternatief is beleggen in buitenlandse ETF’s. Veel buitenlandse ETF’s hebben ook een Europese notering. Dan hoef je niet eerst je euro’s naar dollars om te zetten om erin te beleggen.
Check dit artikel voor enkele goede ETF’s: 3 interessante ETF’s voor de lange termijn.
3. Overweeg vastgoed of alternatieve beleggingen
Er zal altijd vraag naar woningen zijn. Vastgoed behoudt waarde, zeker als inflatie hoog is. Als je panden verhuurt kun je inflatie prima doorberekenen in de huurprijs.
Voor veel mensen is direct beleggen in vastgoed een kostbare en tijdrovende bezigheid. Daarom zijn goede alternatieven de zogenaamde Real Estate Investment Trusts of kortweg REITs.
Twee goede REITs zijn onder andere:
- VanEck Global Real Estate ETF (TRET); van Nederlandse bodem met 0,25% kosten.
- Vanguard Real Estate ETF (VNQ); brede portefeuille, lage kosten met 0,12%.
Er zijn veel REITs waar je in kunt beleggen. Sommige zijn actief in specifieke sectoren van de vastgoedmarkt. Voor ieder wat wils dus.
Naast vastgoed kun je ook alternatieve beleggingen overwegen.
Onder alternatieve beleggingen vallen onder andere:
- Schilderijen.
- Wijn.
- Klassieke auto’s.
- Antieke spullen.
Nadeel is dat je een kenner moet zijn om in deze categorie goede beleggingen te kunnen maken. Toch kunnen ook alternatieve beleggingen bescherming bieden tegen inflatie.
4. Onderhandel over je inkomsten of verander van baan
Daarnaast is een tijd van gierende inflatie ideaal om je inkomsten op te krikken. Door te onderhandelen of juist van baan te veranderen.
Zoals gezegd heerst er vaak schaarste bij hoge inflatie. Iets wat gunstig is voor bedrijven. Er is dan meer vraag naar hun producten waardoor ze moeten werven of uitbreiden. Een ideale tijd om als werknemer in je voordeel te gebruiken.
Hoge inflatie leidt vaak tot lage werkloosheid. Bij een lage werkloosheid heb je meer te kiezen als werknemer.
Trek de stoute schoenen aan en vraag om die salarisverhoging. Of ga buiten de deur kijken. Grote kans dat elders een betere baan voor het oprapen ligt.
Wat je ook kunt doen is een extra inkomen genereren middels een zogenaamde ‘side-hustle’. Meer hier: Zo word je in 6 stappen financieel onafhankelijk.
Tot slot over inflatie
Inflatie kun je in je voordeel gebruiken. Bijvoorbeeld met de juiste beleggingen of door een deel van je vermogen in vastgoed te zetten.
Als belegger moet je altijd het hoofd koel houden. Dan maak je geen foute beslissingen. Met bovenstaande tips moet je ook tijden van hoge inflatie de baas kunnen zijn.