4 onmisbare tips over persoonlijke financiën

Laatste update op 23 september 2022

Persoonlijke financiën is de term voor het beheer en gebruik van je eigen geld. Het is allesomvattend als het gaat om inkomsten, uitgaven, schulden en bezittingen. Voor een particuliere belegger is het cruciaal om je persoonlijke financiën goed op orde te hebben.

Persoonlijke financiën kunnen voor veel mensen een bron van stress zijn. Het is de kunst om een plan te maken die ook toekomstbestendig is. Daarmee voorkom je dat je beleggingen onverwacht moet verkopen in tijden van geldnood.

Hieronder 4 tips om stressvrij met je persoonlijke financiën om te gaan.

1. Reken met een foutmarge

Het principe van de ‘margin of safety‘ is ooit bedacht door de vader van het waardebeleggen: Benjamin Graham. Hij stelde dat je aandelen alleen moest kopen als de werkelijke waarde significant veel lager was dan de marktwaarde. Het verschil noemde hij de margin of safety.

Hetzelfde principe kan toegepast worden op je eigen financien.

De toekomst is altijd onzeker, hoe goed je berekeningen ook zijn. Rekenen met een foutmarge helpt om een buffer te vormen als het opbouwen van vermogen niet volgens plan loopt.

Stel je hebt besloten om voor zes maanden aan spaargeld op te bouwen. Dit spaargeld zou je dan in kunnen zetten bij eventuele calamiteiten. Je kunt ervoor kiezen om alles op de cent nauwkeurig uit te rekenen. De kans is dan echter aanwezig dat je te weinig opbouwt als het niet volgens plan gaat. En die kans is vaak groter dan je denkt…

Door een foutmarge mee te nemen in je berekeningen voorkom je dit soort problemen.

“The most important part of every plan is planning on your plan not going according to plan.”Morgan Housel

2. Rijkdom is datgene wat je niet ziet. Focus niet op anderen

Je kent het gevoel vast wel: de buurman of een goede vriend lijkt het financieel altijd beter op orde te hebben. Om de zoveel tijd hebben ze een gloednieuwe bolide of hun huis staat er altijd perfect bij. Kortom, terwijl jij netjes spaargeld opzij legt, lijkt het alsof die buurman of vriend het veel beter op orde heeft dan jij.

Wees er echter van bewust dat rijkdom datgene is wat je niet ziet!

Geld uitgeven is namelijk de snelste manier om uiteindelijk minder vermogen te hebben. Rijkdom is datgene wat een ander niet kan zien:

  • Spaargeld.
  • Vermogen in aandelen.
  • Meer vrije tijd omdat je niet fulltime hoeft te werken.

Laat de gedachte los om jezelf financieel steeds te moeten vergelijken met een ander. De enige manier om vermogen op te bouwen is om geld dat je hebt niet uit te geven aan nutteloze dingen.

3. Weet wanneer je genoeg hebt

Hebzucht is de drang naar meer meer meer, terwijl je misschien al genoeg hebt. Het is de belangrijkste drijfkracht achter financiële zeepbellen en het kan grote vermogens in korte tijd doen verdampen.

Er zijn genoeg voorbeelden van schandalen die allemaal ontstaan zijn uit hebzucht. Overal waar mensen met elkaar handelen kan hebzucht het sentiment doen omslaan.

Daarom is het goed om te weten wanneer je genoeg hebt.

Bepaal je doel en houd daar aan vast. Weet wanneer je genoeg hebt om van te leven. Daarmee voorkom je dat je grote onverantwoorde gokken maakt. De drang naar meer zal om kunnen slaan naar een obsessie als je nooit genoeg lijkt te hebben.

Behoud van vermogen is altijd belangrijker dan groei van vermogen. Grote risico’s nemen om je vermogen snel te laten groeien leidt bijna altijd tot grote verliezen.

4. Blijf op koers, maar houd oog voor verandering

Het maken van een langetermijnplanning lijkt simpel, totdat je merkt dat je doelen en verlangens zijn veranderd. Bovendien kan het leven zowel positieve als negatieve verrassingen met zich meebrengen die veel invloed hebben op je plan. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Het verliezen van dierbaren.
  • Emigreren omdat je iemand in het buitenland hebt ontmoet.
  • Faillissement van je eigen bedrijf.
  • Het winnen van een grote geldprijs.

Verrassingen komen vaker voor dan je denkt. Dat zijn ook juist de gebeurtenissen waar je in een planning geen rekening mee houdt, maar die onherroepelijk onderdeel van het leven zijn. Kortom:

Volg je plan, maar houd oog voor veranderingen die ongetwijfeld op je pad komen.

Over het algemeen zijn mensen slechte voorspellers van hun eigen toekomst. Kijk eens vijf jaar terug en bedenk hoeveel er is veranderd in die tijd. Bedenk dan hoe groot de periode is waar je een voorspelling voor maakt. Hoe langer je beleggingshorizon, hoe meer er zal veranderen in die tijd.

Tot slot

Wil je meer tips over je persoonlijke financiën, dan is The Psychology of Money van Morgan Housel een echte aanrader.

Het boek staat vol met tips over het beheer van je vermogen. Goede financiële beslissingen maken heeft niks met opleidingen of wetenschappelijk onderzoek te maken. Vaak komt het neer op het bedwingen van je impulsen en vooral veel geduld hebben.

Het is voor iedereen die zijn eigen financiën serieus wil nemen een onmisbaar boek.