5 tips om als belegger je eigen plan te volgen

Tegenwoordig is het lastig om als belegger je eigen plan te volgen. Social media, het nieuws en mensen om je heen schreeuwen om je aandacht. Het is dan lastig om je niet te laten beïnvloeden. Voordat je het weet verkoop je aandelen die je eigenlijk wilde houden.

Hieronder 5 tips om als belegger je eigen plan te blijven volgen.

1. Negeer het nieuws

Het meeste nieuws is negatief. Nieuws maakt je boos en ongelukkig en het drijft mensen uiteen.

In het slechtste geval laat je jezelf erdoor beïnvloeden. Bijvoorbeeld door aandelen te verkopen die negatief in het nieuws komen.

Er zijn dan ook meerdere redenen om het nieuws te negeren:

  • Je kunt er niks aan veranderen.
  • Nieuws is onbetrouwbaar.
  • Wetenschappelijke feiten worden versimpeld.
  • Nieuwsberichten schetsen een buitensporig depressief beeld van de samenleving.
  • Verspreiders van nieuws zijn bevooroordeeld en zijn niet op zoek naar ‘de waarheid’.

Bespaar jezelf energie en zet het volgen van het nieuws op een laag pitje. Je leven wordt er beter van.

2. Negeer meningen en roddels van derden

Net zo nutteloos als het nieuws zijn meningen en roddels van andere mensen. Het kost je vaak een hoop energie om ze te verwerken en als belegger heb je er niets aan.

Probeer te voorkomen dat je actie onderneemt op basis van meningen en roddels.

Daarbij staat eigenlijk altijd centraal dat je je eigen onderzoek moet doen. Bijvoorbeeld over meningen van anderen over bepaalde aandelen. Is het bedrijf echt zo slecht bezig of heeft de persoon in kwestie gewoon slechte ervaringen met het bedrijf? Die ervaring hoeft niks te zeggen over de financiële resultaten van dat bedrijf.

Op deze website zijn eerder al artikelen verschenen over hoe je zelf de waarde van een aandeel in kunt schatten. Check ze hier:

3. Negeer analisten en ‘beursexperts’

Als beginnende belegger is het verleidelijk om tips van analisten op te volgen. Het lijkt een goed idee om de adviezen van deze ‘experts’ op te volgen.

Toch kun je de meningen van analisten en beursexperts beter negeren.

In veel gevallen zijn voorspellingen van analisten niet accuraat. Wat elke keer naar voren komt is dat analisten te positief voorspellen.

Het heeft geen zin om populaire aandelen na te jagen die veel geprezen worden door analisten. De kans is groot dat de aandelen overgewaardeerd zijn. Je bent dan meer gebaat bij een portefeuille met een handjevol ETF’s.

Negeer analisten en beursexperts. Zelfs een aap maakt betere voorspellingen.

4. Stel een doel op en volg die nauwgezet

De gemakkelijkste manier om als belegger je plan te blijven volgen is door een helder doel op te stellen.

Een goed doel:

  • Geeft richting.
  • Is meetbaar.
  • Is realistisch.
  • Heeft een duidelijke start- en einddatum.

Door een concreet doel voor ogen te hebben zul je niet snel afdwalen. Meningen van anderen zul je dan snel naast je neerleggen.

5. Houd de lange termijn voor ogen

Deze wereld is hopeloos korte termijn gericht.

Het nieuws van vandaag is men de volgende dag alweer vergeten. Aandelen die de ene week hot zijn, blijken de andere week niks waard.

Omdat mensen zo korte termijn gericht zijn, maken brokers en banken daar gretig misbruik van. Opties, turbo’s, futures, cryptomunten en NFT’s zijn instrumenten die inspringen op de korte termijn gerichtheid van de mens. Zo snel mogelijk winst maken, wat uiteindelijk lijdt tot een snel verlies van je complete vermogen.

Houd vooral oog voor de lange termijn.

Beleggen werkt, maar alleen als je een lange beleggingshorizon hebt. Probeer de rust te bewaren en doelen voor de lange termijn op te stellen. Alleen dan zul je winst maken.

Tot slot

“If you’re walking down the right path and you’re willing to keep walking, eventually you’ll make progress.”Barack Obama

Het is niet altijd gemakkelijk om als belegger je plan te blijven volgen. Met bovenstaande tips wordt dat een peulenschil.

Laat je niet afleiden door anderen en maak een doel voor jezelf. Houd altijd de lange termijn voor ogen.

Alleen jij bepaalt welke kant je op wilt.