Al ben je nog zo’n topbelegger, externe factoren kunnen je rendement behoorlijk beïnvloeden. Als je niet oppast zullen al je winsten verdampen. Het is dan ook van belang om de invloed van deze factoren te minimaliseren.
Let in ieder geval op deze 6 factoren die je winsten zonder pardon laten verdampen.
1. Belastingen
Iedereen moet belasting betalen, dus daar ontkom je niet aan. Helaas zijn belastingen ook een factor die grote delen van je winsten teniet kunnen doen.
Als belegger heb je in ieder geval te maken met 2 belastingen:
- Dividendbelasting.
- Vermogensrendementsheffing.
Vermogensrendementsheffing heb je gelukkig pas mee te maken zodra je vermogen boven de 57.000 euro stijgt. Of met partner: 114.000 euro.
Dividendbelasting heb je altijd mee te maken zodra je dividend ontvangt. Ondernemingen in Nederland moeten verplicht 15% van het uit te betalen dividend afdragen aan de Nederlandse fiscus.
Helaas kan de dividendbelasting van buitenlandse aandelen nog veel hoger uitvallen. Andere landen hanteren andere percentages. Zo zijn dit de percentages van de meest gangbare landen waarin Nederlandse beleggers actief zijn:
- Duitsland: 25%.
- Frankrijk: 12,8%.
- De Verenigde Staten: 30%.
Vaak is het mogelijk om het overschot aan belasting terug te vorderen. Dat hangt dan wel af van verdragen die Nederland met het bewuste land heeft gesloten.
Voor meer informatie over belastingen zie: Belastingen om rekening mee te houden.
2. Inflatie
Inflatie is het effect waarbij geld over tijd minder waard wordt. Producten en diensten worden dus langzamerhand duurder. Een euro vandaag is dus meer waard dan diezelfde euro morgen.
Centrale banken streven naar een inflatie van ongeveer 2% per jaar. Daarmee blijft de economie draaien. Immers: als geld steeds minder waard wordt, dan blijven consumenten minder lang op hun centjes zitten.
Inflatie vreet echter je spaargeld op. Meestal is de spaarrente lager dan de huidige inflatie waardoor je vermogen dus geleidelijk minder waard wordt.
Met de juiste beleggingen is je vermogen beschermd tegen inflatie. Check ook even deze handige tips: 4 handige tips tegen gierende inflatie.
3. De ‘bid-ask spread’
Handel op de beurs is niks anders dan een oneindige reeks transacties tussen kopers en verkopers. Een transactie komt pas tot stand zodra de koper en de verkoper een overeenkomst hebben over de prijs van een aandeel.
Een transactie kan dus op 2 manieren tot stand komen:
- Als een koper de beste verkoopprijs (laatkoers) accepteert.
- Als een verkoper de beste koopprijs (biedkoers) accepteert.
Het verschil tussen de beste koop- en verkoopprijs noemen we de bid-ask spread.
De bid-ask spread is dus het verlies dat je moet accepteren als je een aandeel koopt of verkoopt. Bij aandelen waar veel handel in zit is die spread gelukkig nihil.
Maar de spread kan behoorlijk oplopen bij aandelen die slecht verhandelbaar zijn.
Koop dus geen vage aandelen van niche markten. De kans is groot dat de spread erg hoog is en je dat verlies dus moet incasseren bij aan- en verkoop.
4. Transactiekosten
Transactiekosten zijn de meest gangbare kosten waar beleggers mee te maken krijgen. Bijna alle brokers rekenen transactiekosten voor koop- en verkooptransacties. Op iedere transactie maak je dus al een klein beetje verlies.
Deze kostenpost is ook een belangrijke reden waarom traders meestal geld verliezen. Het is bijna onmogelijk om alle transactiekosten terug te verdienen als je veel handelt. De verliezen lopen dan behoorlijk op.
Transactiekosten kun je zo laag mogelijk houden door:
- Weinig te handelen.
- Met grotere bedragen te beleggen.
- De juiste broker te kiezen.
Houd transactiekosten in bedwang. Door er een langetermijnvisie op na te houden, zal deze kostenpost je minder pijn doen.
5. Overige kosten
Naast transactiekosten zijn er nog groot aantal andere kosten die brokers kunnen rekenen.
Kosten kunnen onder andere in rekening gebracht worden voor:
- Bewaarloon.
- Het overboeken van geld.
- Real-time koersinformatie.
- Handel op buitenlandse beurzen.
- Valuta afhandelingen.
- Inactiviteit (weinig handel).
- Het overboeken van effecten naar andere rekeningen.
Lang niet alle brokers zijn even transparant over alle kleine kosten die ze rekenen.
Let dus even op de kleine lettertjes.
Soms kan het zo zijn dat brokers bewust klanten lokken door transactiekosten laag te houden. Brokers moeten winst maken, dus dan is de kans groot dat het geld ergens anders op verdiend wordt. Een broker moet winst maken en dat gaat altijd ten koste van de beleggers.
6. Je gedrag
Je gedrag kan erg nadelig zijn voor je resultaten. Wie met zijn emoties belegt koopt op het hoogtepunt van de euforie en verkoopt op het dieptepunt van de paniek. Een recept voor veel verlies.
Wees je bewust van je eigen valkuilen en vooroordelen. Leer ermee om te gaan door op de volgende zaken te letten:
- Beleg voor de lange termijn.
- Stel een doel op en volg je plan nauwgezet.
- Herken je eigen vooroordelen en valkuilen.
- Neem niet te veel risico.
- Wees geduldig.
Zorg ervoor dat je gedrag je winsten niet laat verdampen. Te veel beleggers gingen onderuit doordat ze hun eigen emoties niet de baas waren.
Conclusie
Bepaalde factoren kunnen je resultaten behoorlijk negatief beïnvloeden. Hierboven zijn 6 factoren genoemd die je winsten doen verdampen als je niet oplet.
Probeer de effecten van deze factoren te minimaliseren. Dat kan onder andere door:
- Enkel te beleggen in Nederlandse aandelen en fondsen.
- Alleen te beleggen in grote aandelen (large caps) en fondsen.
- Weinig te handelen.
- Strenge regels voor jezelf op te stellen voor koop- en verkooptransacties.
Iedere belegger heeft te maken met deze 6 factoren. Hoe je ermee omgaat zal bepalen of je winst of verlies maakt. Door de invloed van deze factoren te verlagen zul je uiteindelijk een rijke toekomst tegemoet gaan.