Traden klinkt spannend maar is vooral een effectieve manier om je geld snel te verliezen. Toch kunnen veel mensen het niet laten om het eens te proberen. Waarom je nooit moet traden? Daar zijn in ieder geval 8 goede redenen voor.
Beleggen of traden?
Traden of daytraden kun je als volgt omschrijven:
Beleggen is dus niet hetzelfde als traden.
Beleggen doe je voor de lange termijn. Je belegt geld om er uiteindelijk op lange termijn (5 jaar of langer) winst mee te maken. Het is saai, maar effectief.
Traden is handel op korte termijn. Traders kopen en verkopen vaak op dezelfde dag meerdere aandelen. Daarmee hopen ze snel winst te kunnen maken.
Je kunt beter je geld beleggen dan beginnen met traden. De volgende redenen geven aan waarom.
1. 90% van alle traders verliest geld
Er is veel onderzoek gedaan naar het rendement die traders mogen verwachten. Bijna alle onderzoeken hebben dezelfde conclusie: de meerderheid (80 tot 90%) van alle traders verliest geld op de beurs.
Veel overmoedige traders denken dat ze bij de winnaars horen. Ze wanen zich al een professionele handelaar na een paar keer winst te hebben gemaakt. Je kunt een keer geluk hebben, maar als je veel gaat traden dan zul je onherroepelijk geld verliezen.
Ook vanwege reden 2 hieronder hoef je niet te verwachten dat je tussen de winnaars zult zitten…
2. Je neemt het op tegen grote fondsen
Als particuliere trader zul je het op moeten nemen tegen professionele traders en fondsbeheerders. Die strijd zul je verliezen…
Het geld dat particuliere traders verliezen komt uiteindelijk in handen van deze partijen.
Bovendien profiteren vooral brokers van alle handel. De kosten die een trader maakt zijn inkomsten voor brokers. Brokers zijn er dus bij gebaat om zoveel mogelijk mensen zich een ongeluk te laten handelen. Uiteindelijk is Jan Modaal daar de dupe van.
3. Verlies weegt zwaarder dan winst
Als je eenmaal geld hebt verloren dan is het moeilijk om dat weer terug te verdienen. Dat komt omdat winst en verlies onevenredig met elkaar zijn verbonden.
Een 20% verlies heb je pas na 25% winst weer terugverdiend. Hoe hoger je verlies, des te meer rendement je moet maken om je initiële inleg terug te krijgen. Onderstaande grafiek maakt dit effect duidelijk.
Voorkom dat je direct grote verliezen gaat lijden.
Behoud van vermogen is dus belangrijker dan groei van vermogen voor startende beleggers.
4. Menselijk gedrag maakt het onmogelijk om effectief te traden
De grootste tegenstander van iedere trader is de trader zelf. Net als beleggers worden ook traders beïnvloed door hun eigen vooroordelen.
Samengevat zijn deze vooroordelen als volgt te categoriseren:
- Emotie: hoe we ons voelen bepaalt onze beslissingen.
- Zelfbedrog: we denken over meer informatie te beschikken dan een ander.
- Sociale invloed: we laten ons leiden door andere meningen.
- Foute informatieverwerking: beschikbare informatie interpreteren we verkeerd.
Beleggers omzeilen deze vooroordelen door vooral focus te leggen op de lange termijn. De beleggingsportefeuille wordt dan niet bij iedere prikkel aangepast. In dat geval spelen vooroordelen dus geen rol.
Menselijk gedrag zorgt op korte termijn echter voor verkeerde beslissingen. Emoties en impulsen leiden tot meer verlies dan je zou willen.
Een effectieve trader is volledig emotieloos en dat zijn mensen nou eenmaal niet.
5. Traden is gevaarlijk verslavend
Traden heeft veel weg van gokken. Mensen die moeite hebben om van een gokverslaving af te komen kunnen beter niet traden. Het is namelijk gevaarlijk verslavend.
Veel traders gokken op de beurs, ook al geven ze dat niet toe.
Net als een gokverslaving kan ook deze verslaving je leven kapotmaken. De drang naar ‘meer’ zal uiteindelijk leiden tot grote verliezen. Als je met derivaten gaat handelen kan je verlies zelfs vele malen hoger zijn dan je initiële inleg.
6. Passief beleggen levert meer op
Ondanks de vele slimme analisten in dienst weten ook grote hedgefondsen de markten niet te verslaan. Na 10 jaar weet slechts 1 op de 10 fondsen een hoger rendement te behalen dan de brede markten.
Als de meeste fondsen de markt niet kunnen verslaan dan kunnen de meeste traders dat ook niet.
Passief beleggen in ETF’s levert dus al snel meer op dan traden. Voor 99% van de mensen die willen beleggen is een portefeuille met een paar ETF’s dus meer dan genoeg. Spannend is het niet, maar wel winstgevend op de lange termijn.
7. Tips van ‘professionele’ traders zijn waardeloos
Op Twitter zie je ze regelmatig: ‘professionele’ traders die een exclusieve tip hebben. Vertrouw echter nooit een vreemdeling op het internet. Meestal zit daar eigenbelang achter.
Trader tips zijn waardeloos.
Deze tips zijn bedoeld om een ander rijk te maken. De ‘pump en dump’ is de meest bekende techniek waarbij waardeloze beleggingen met marketingtrucs tot grote hoogtes worden opgepompt. Dat allemaal om deze rotzooi voor de hoofdprijs aan naïeve mensen te verkopen.
Trap er niet in!
8. Het leven van een trader wordt buitensporig rooskleurig afgeschilderd
Succesvolle traders lijken alles te hebben. Luxe jachten, mooie auto’s en kasten van huizen. Helaas is het een grote leugen.
Fondsen en brokers gebruiken dit mooie plaatje om naïeve mensen te lokken. Uiteindelijk zijn het doorsnee traders die hun geld verliezen en de portemonnee van deze instanties spekken.
Vaak geldt hier: als het te mooi is om waar te zijn, dan is dat ook zo.
Conclusie
Er is geen snelle manier om rijk te worden. Mensen die starten met traden hebben echter wel die veronderstelling in hun hoofd.
Met bovenstaande redenen is duidelijk geworden waarom je beter nooit kunt traden. Concluderend:
- 90% van de traders verliest geld.
- Passief beleggen levert meer op.
- Traden maakt vooral grote fondsen en brokers rijk.
- Menselijk gedrag maakt effectief traden onmogelijk.
Als particuliere trader ben je een schaap tussen de wolven. Ga er niet vanuit dat je ooit tot de wolven zult behoren.
Lees ook: Waarom je niet op de korte termijn gericht moet zijn.