8 waarheden over geld die je niet op school leert

Laatste update op 9 februari 2023

School is nuttig voor een aantal dingen. Je leert er rekenen, schrijven en lezen. Toch zijn er waarheden over geld die je niet op school leert, maar eigenlijk wel had moeten leren.

Geld is een middel die je moet leren gebruiken. Goed budgetteren en verstandig ermee omgaan wordt nauwelijks op school geleerd.

Voor veel mensen had dat echter veel financiële ellende kunnen voorkomen. Hieronder 8 waarheden over geld die je had moeten leren op school:

1. Start vroeg in je leven met beleggen

Beleggen is effectief maar vereist veel geduld en een lange termijn. Hoe eerder je begint met beleggen, hoe meer voordeel je zult hebben van het effect van samengestelde rente.

Een mooi voorbeeld die vaker voorbij komt op InvestAdvice.net is de groeicurve van het vermogen van Warren Buffett. Duidelijk is dat meer dan 90% van zijn vermogen pas na zijn 60ste werd opgebouwd.

Vermogensgroei van Warren Buffet
Bron: StockBasket.com

Door vroeg in je leven te starten met de kleine beetjes die je weet op te sparen, kan het vermogen lang groeien. Hoe langer je nog hebt, hoe effectiever beleggen zal zijn.

2. Beleggen is niet alleen voor de rijken

Mogelijk heerst het beeld bij je dat beleggen vooral voor de rijksten is. Niets is minder waar. Ook met kleine vermogens kun je een degelijke beleggingsportefeuille opbouwen.

Beleggen in ETF’s maakt het mogelijk om met een kleine inleg toch direct al een gespreide portefeuille op te bouwen. Voordelen van ETF’s zijn:

 • Lage kosten.
 • Lager risico dan aandelen omdat je direct in een gespreid fonds belegt.
 • Veel aanbod qua ETF’s die zich richten op bepaalde sectoren, regio’s en beleggingsthema’s.
 • Te verwachten rendement is gelijk aan de index die de ETF volgt.

Door een kleine portefeuille op te bouwen van drie tot vijf ETF’s kun je al mooie rendementen behalen. In 2021 had een belegger in ETF’s in 84% van de gevallen het beter gedaan dan actieve fondsbeheerders.

Dus ook met een kleine beurs: koop wat ETF’s, vergeet ze en gebruik het geld pas wanneer je het nodig hebt.

3. Je hebt geen baan nodig om geld te verdienen

Op school wordt al snel verteld dat leren, studeren en daarna voor een baas werken de enige route is naar een succesvol leven. Dat is dus niet het geval.

Buiten loondienst om kun je op veel manieren geld verdienen. Enkele voorbeelden:

 • Een eigen bedrijf.
 • Advertentie inkomsten op een blog.
 • Handel op MarktPlaats of eBay.
 • Youtube kanaal.
 • Verkoop van je eigen kunstwerken.
 • Freelance werk verrichten.
 • Kopen van huizen en het verhuren ervan.
 • Cursussen aanbieden en lezingen geven.

Het wil dus niet zeggen dat je op de bank kunt hangen zonder iets te doen. Maar met een klein beetje ondernemerschap kom je een heel eind.

Er zijn bijvoorbeeld veel beroemde mensen die van hun studie niks gemaakt hebben, maar wel succesvol zijn geworden. Voorbeelden zijn onder andere Steve Jobs, Oprah Winfrey, Mark Zuckerberg en Brad Pitt.

Dus mocht het even tegenzitten met school of de studie: er is nog hoop.

4. Sparen is niet altijd de beste optie

Een veelgebruikt gezegde in mijn jeugd was altijd:

“Een appeltje voor de dorst hebben.”

Sparen was heilig en het was dan ook belangrijk om ‘een appeltje voor de dorst te hebben.’ In mijn jeugd kreeg je echter nog een rente van 4 tot 5% op je spaarrekening. Tegenwoordig niet meer…

Sparen is nog steeds goed, maar tot op zekere hoogte. Zolang je onvoldoende buffer hebt om financiële tegenvallers op te vangen is sparen noodzakelijk. Echter, op het moment dat de buffer groot genoeg is en ongeveer 3 tot 6 maanden aan kosten kan opvangen, wordt het tijd om je overtollige geld elders te stallen.

Inflatie is op dit moment namelijk vele malen hoger dan de rente op een spaarrekening. Ieder jaar wordt je spaargeld dus minder waard.

Ook als je schulden hebt kan het verstandig zijn om die eerst af te lossen voordat je een grote hoeveelheid geld gaat sparen. Schulden wegen als een molensteen om je financiële nek. Zorg ervoor dat ze snel afgelost zijn.

5. Budgetteren is de sleutel tot financiële stabiliteit

Effectief budgetteren is iets wat helaas niet geleerd wordt op school. Toch is budgetteren een noodzakelijke bezigheid voor financiële stabiliteit.

Als je niet weet wat je maandelijks uitgeeft dan geef je waarschijnlijk (veel) meer uit dan je denkt. De kans is groot dat je meer uitgeeft dan er binnenkomt.

Budgetteren is niet moeilijk, maar het kost je maandelijks wat tijd en je hebt wat discipline nodig om het regelmatig bij te houden. Door maandelijks je uitgaven en inkomsten bij te houden heb je inzicht in je financiële situatie.

Een voorbeeld:

Inkomsten Uitgaven
Salaris 2500 Hypotheek/Huur 1000
Bonus 1000 Verzekeringen 400
Gas/Water/Licht 200
Etc… 1000
Totaal 3500 Totaal 2600

Zijn je uitgaven lager dan je inkomsten? Dan zit je goed en houd je geld over. Moeilijker is het niet.

Voor meer over budgetteren, zie dit artikel voor een praktische methode: Budgetteren zonder gedoe: 5 praktische stappen.

6. Je woning is geen belegging

Een veel gehoord advies is dat het verstandig is om geld in je huis te steken. Je woning is echter geen belegging.

Vermogen zit vast in je woning. Het levert dan ook geen passief inkomen op, wat je met een goede belegging wel zou willen. Een eigen woning is eerder een kostenpost dan een investering. Dat geldt dubbel als de woning nog niet afbetaald is. In dat geval is de bank de formele eigenaar van de woning.

De investering in een huis levert pas wat op als je het verkoopt of gaat verhuren. De meeste mensen vinden een dak boven hun hoofd echter wel zo fijn. Dus bij verkoop of verhuur zal een andere woning gezocht moeten worden.

Er zijn meer liquide beleggingen die een hoger rendement opleveren dan een fysieke woning. Wil je toch in vastgoed beleggen, dan zijn ETF’s een beter alternatief.

7. Je studielening kan wel een probleem worden

Voor wie verder wil studeren is een studielening bijna een vereiste. Gezien de goede voorwaarden (0% rente, lange aflostermijn) kiezen veel mensen ervoor om de lening te nemen. Helaas levert het ook veel problemen op.

Wat veel studenten niet inzien is dat ze direct hun carrière met een flinke schuld beginnen. Voor veel mensen wordt het terugbetalen van die schuld steeds moeilijker. Bovendien krijgen sommigen er zelfs mentale problemen door.

Daarnaast wordt het moeilijker om een hypotheek aan te vragen met een studieschuld. De schuld staat nog niet bij BKR geregistreerd, dus je kunt de schuld nog verzwijgen bij de aanvraag. Helaas kunnen hypotheekverstrekkers de data al bij DUO opvragen. De Hypotheker doet dat inmiddels ook.

Kortom, je mag best even kritisch nadenken of je een studielening aan wilt gaan. Uiteindelijk kan die je lang blijven achtervolgen.

8. Neem geen advies aan van mensen die blut zijn

“Rich people take advice from people who are richer than they are. Poor people take advice from their friends, who are just as broke as they are.”T. Harv Eker
Je vrienden zijn vast aardige mensen, maar als ze blut zijn is financieel advies het laatste wat je van ze aan moet nemen.

Bij advies van anderen geldt altijd: doe ook je eigen onderzoek. Hoe overtuigend een advies ook klinkt, niemand kan de toekomst voorspellen. Zeker als de adviseurs zelf blut zijn is het een teken om het te negeren.

Conclusie

Over geld bestaan vele waarheden. Het zou mooi zijn als deze waarheden al met de paplepel ingegoten worden. Helaas is dat niet altijd het geval en moeten de meeste mensen door schade en schande wijs worden.

Bovenstaande 8 waarheden bieden enige houvast voor een financieel stabiele toekomst.