Beleggen is saai als je het goed doet

Laatste update op 18 september 2022

Voor de zoveelste keer op een dag staar ik naar mijn aandelen. Nog steeds sta ik achter mijn aanschaf, dus ingrijpen is niet nodig. Net als al die andere 364 dagen in het jaar… Wie goed wil beleggen zal moeten accepteren dat het erg saai is.

Beleggen is voor de lange termijn

Zoals ik vaker aangeef op deze site: beleggen doe je voor de lange termijn.

Of je nou kiest voor aandelen of ETF’s, je vermogen laat je voor langere tijd renderen. Eventuele dividenden herbeleg je om maximaal gebruik te maken van het effect van samengestelde rente. De onderstaande grafiek illustreert de kracht van deze passieve manier van beleggen.

Goed beleggen is vooral wachten en herbeleggen van dividend

Ingrijpen in de portefeuille is dan ook nauwelijks nodig. Beleggers die graag wat actiever met hun portefeuille spelen zullen er weinig lol aan beleven. Het is veel spannender om gras te zien groeien of om slakken te laten racen dan het is om te beleggen.

Toch levert het meer geld op dan actief speculeren (day traden)…

Speculeren is gokken

Speculeren zou alleen rendabel kunnen zijn als het mogelijk was om op korte termijn goede voorspellingen te doen. Helaas is dat onmogelijk.

Onderzoek van Richard Roll (een bekende Amerikaanse econoom) heeft al eens uitgewezen dat grote koersschommelingen zelfs achteraf maar deels verklaard kunnen worden. Voor meer dan 65% staat het koersverloop los van de beschikbare economische informatie.

Oftewel, al ben je als speculant nog zo goed geïnformeerd: zelfs achteraf kun je nog maar voor 65% een koersverloop verklaren. Het blijft gokken dus.

Speculeren levert minder op dan passief beleggen

Beleggen is saai. Speculeren is spannend. Als het gaat om de uiteindelijke resultaten, dan levert passief beleggen meestal meer op.

Ten eerste zijn daar de kosten.

Bij de meeste brokers betaal je transactiekosten. Hoe meer je handelt, hoe meer kosten je moet betalen. Hoe hoog je rendementen ook zijn: deze kosten kunnen op jaarbasis het rendement behoorlijk naar beneden drukken. Speculanten zullen extra op de kosten moeten letten.

Ten tweede weten maar weinig mensen de markt te verslaan.

Het grootste gedeelte van de speculanten haalt een lager rendement dan een simpele ETF. Statistisch gezien verliest 90% van de traders geld op de beurs. Je kunt natuurlijk denken dat je bij de 10% hoort, maar dat zijn toch vaak managers van hedgefondsen die over meer informatie beschikken dan jij of ik.

Kortom: gok er maar niet op dat je bij de 10% hoort.

Speculeer met mate

Ooit was ik zelf even speculant. Met turbo’s heb ik meerdere keren geprobeerd om op een stijging van een aandeel te gokken. Turbo’s kennen een hefboom, dus eventuele winsten worden vergroot dankzij de hefboom. Het zijn speculatieve derivaten om op korte termijn grote winsten te behalen.

Het werd een groot fiasco en ik verloor die keren bijna 100% van mijn inleg. Gelukkig was het bedrag laag waarmee ik gokte, maar ik had het net zo goed in een ETF kunnen steken. Die had me nu geld opgeleverd…

Spannend was het wel, maar het leverde niets op. Dus wil je speculeren: doe dat dan met mate. Zet het grootste gedeelte van je vermogen weg in ETF’s of aandelen waar je nooit aan hoeft te komen.

Conclusie

Een goede belegger koopt aandelen of ETF’s voor de lange termijn en herbelegt eventuele dividenden. Iedereen kan op die manier winst maken op de beurs.

Speculeren is spannend maar de meeste mensen verliezen er geld mee.

Als je wilt speculeren, neem dan de volgende tips ter harte:

  • Gebruik slechts een klein deel van je totale vermogen.
  • Beperk het aantal transacties (vanwege de kosten).
  • Beschouw het als gokken (voorkomt frustratie als het tegenzit).
  • Hou je beleggingsportefeuille gescheiden van je gok-portefeuille (bij voorkeur gescheiden rekeningen).
  • Doe het niet.

Goed beleggen is saai, maar wel rendabel.