Beleggen met weinig geld: 4 handige tips

Laatste update op 9 september 2022

Met het gemak dat internet en apps tegenwoordig bieden kan iedereen elk gewenst moment beginnen met beleggen. Ook met weinig geld is het toch mogelijk om te beleggen. Er zal alleen iets selectiever en kritischer naar bepaalde zaken gekeken moeten worden.

Hieronder beschrijf ik enkele zaken om goed op te letten als je gaat beleggen met een klein bedrag. Onderstaande informatie is vooral interessant voor mensen met een vrij belegbaar vermogen tussen 50 en 2.000 euro.

1. Kies voor fondsen in plaats van aandelen

Als je met weinig geld wilt beleggen is het lastig om voldoende spreiding in de portefeuille aan te brengen. Aandelen zijn in dat geval helaas een slechte keuze. Spreiding is in iedere portefeuille essentieel om niet te veel blootgesteld te zijn aan het risico van een enkele belegging.

Met beleggingsfondsen of ETF’s (trackers) is het gemakkelijk om met een klein bedrag direct voldoende spreiding aan te brengen. In dat geval genieten ETF’s de voorkeur vanwege de lagere kosten. Beleggingsfondsen zijn vaak duurder, maar bieden geen overduidelijk beter rendement dan de meeste ETF’s.

De ETF’s van VanEck zijn mooie producten met lage kosten. Bovendien zijn deze ETF’s van Nederlandse bodem, wat fiscaal voordeel oplevert bij te ontvangen dividend.

2. Kies een goedkope broker

Met een klein vermogen is het zaak om ook zo weinig mogelijk geld kwijt te raken aan brokerkosten. De tarieven die brokers rekenen kunnen zeer uiteenlopen. Het kan dus geen kwaad om hier onderzoek naar te doen.

Hierboven is aangegeven dat ETF’s een goede keuze zijn voor kleine beurzen. Let in dat geval vooral op de transactiekosten en bewaarloon die een broker voor deze specifieke producten rekent. DEGIRO is in dat geval bijvoorbeeld een goede keuze. DEGIRO rekent geen bewaarloon en heeft een kernselectie van ETF’s waarover onder bepaalde voorwaarden geen transactiekosten worden gerekend.

Brokers kunnen ook vergeleken worden op de website BrokerTarieven.nl.

Zie ook het artikel over een broker selecteren: Dit is de allerbeste broker voor jou.

3. Houd het aantal transacties beperkt

Ook niet onbelangrijk: ga niet te veel handelen. Bij de meeste brokers zijn kosten aan iedere transactie verbonden. Hoe vaker je handelt, hoe hoger de kosten zullen oplopen. Zeker voor kleine vermogens zal dat flink drukken op de resultaten.

Het is dus zaak om van tevoren goed na te denken over de portefeuille. Kies een aantal ETF’s en hou deze voor langere tijd (langer dan drie jaar) aan in de portefeuille. Beleggingen hebben tijd nodig om te renderen. Ondertussen kun je eventuele dividenden opstrijken en vervolgens herbeleggen als er weer voldoende geld over is.

4. Mijd CFD apps

Tegenwoordig zijn er veel apps waarmee met zeer kleine bedragen te ‘beleggen’ is. Helaas gaat het vaak om apps die alleen handel in CFD’s mogelijk maken.

CFD staat voor ‘contract for difference’ en is een contract tussen twee partijen (een koper en een verkoper) om in de toekomst het verschil tussen de huidige koers en de koers bij aanschaf af te rekenen. Je gokt ermee eigenlijk op een daling of een stijging van een bepaalde onderliggende waarde zoals een aandeel. Met CFD’s is het goed mogelijk om de gehele inleg snel kwijt te raken. Iets wat met een gespreide portefeuille van ETF’s nagenoeg onmogelijk is.

Pas dus op voor trading apps zoals BUX. Het zijn leuke apps, maar het heeft niks met beleggen te maken. Beleggen doe je voor de lange termijn. Op korte termijn heet dat speculeren.

Samenvattend

Als je met weinig geld wilt beleggen komt het er eigenlijk op neer dat je het volgende doet:

Moeilijker is het niet.