Laatste update op 19 oktober 2022
Boeken over beleggen zijn er genoeg. In een eerder artikel op InvestAdvice.net zijn al enkele boeken voorbij gekomen die beginnende beleggers zouden moeten lezen.
De lijst bevatte vooral boeken die geschreven zijn in het Engels, maar voor de meeste boeken zijn ook vertalingen verkrijgbaar. Desalniettemin zijn de Engelse boeken ook voor Nederlanders nog steeds relevant. Het is namelijk aan te raden om de originele Engelse versie te lezen omdat veel van de originele boodschap verloren kan gaan in de vertaling. Bij een internationaal onderwerp als beleggen helpt het om de Engelse taal enigszins te beheersen.
De lijst met boeken in dit artikel zijn vooral relevant voor de meer gevorderde belegger. Ook nu zitten er weer een aantal boeken tussen die in het Engels geschreven zijn.
Aandelen Selecteren Als Waardebelegger door Ruerd Heeg
Dit boek behandelt de kunst van het waardebeleggen in veel detail. Waardebeleggen is een methode waarbij getracht wordt aandelen te kopen die een lagere beurswaarde hebben dan de werkelijke waarde van de onderneming. Ondergewaardeerde aandelen kunnen in de toekomst veel geld opleveren, mits de aandelen onterecht veel te goedkoop verhandeld worden.
Dit boek helpt bij het interpreteren van financiële gegevens van bedrijven om de pareltjes te vinden tussen de vele miskleunen die met reden ondergewaardeerd worden. Ook worden veel tips en valkuilen behandeld. Kanttekeningen zijn dat het boek soms erg droog is geschreven en redelijk prijzig is voor een relatief dunne paperback. Het andere boek van dezelfde schrijver – Beleggen in bull- en bearmarkten – schijnt ook een aanrader te zijn. Dat boek is niet in deze lijst opgenomen omdat ik het nog niet heb kunnen lezen.
Flitshandel door Michael Lewis
Hoewel Flitshandel de vertaling is van het Engelse boek Flash Boys, heb ik ervoor gekozen om de Nederlandse vertaling in deze lijst te benoemen in plaats van het origineel. De Nederlandse vertaling is namelijk erg goed en ik heb de vertaalde versie dan ook met veel plezier gelezen.
Het boek gaat over grote bedrijven die grof geld verdienen door een nanoseconde sneller te zijn dan andere partijen die ook transacties naar dezelfde beurs sturen. Hoe het werkt en hoe dit kan wordt gedetailleerd beschreven. Het boek geeft een kijkje in de zwarte kant van het beleggingswereldje en is alleen al daarom verplichte kost voor iedere belegger. Flitshandel is niet zozeer een boek waaruit je veel toepasbare tips zal halen, maar is desondanks zeer vermakelijk en informatief.
Dezelfde schrijver heeft ook boeken uitgegeven als The Big Short en Moneyball. Twee boeken die beide zijn verfilmd.
The Psychology of Investing door John Nofsinger
De resterende boeken in deze lijst zijn allen enkel in het Engels verkrijgbaar. The Psychology of Investing bespreekt het onderzoeksgebied dat de term ‘behavioral finance’ heeft gekregen. Behavioral finance is de toepassing van psychologie om de irrationele keuzes die beleggers maken te begrijpen. Dit boek behandelt dit onderwerp in veel detail.
Voor sommige beleggers die worstelen met hun eigen karakter kan het confronterend zijn, maar om een rationele belegger te worden is het nodig om je emoties in bedwang te kunnen houden. Het boekje is relatief dun en toch aan de dure kant. Om psychische valkuilen tijdens het beleggen te vermijden is een goed boek over behavioral finance echter onmisbaar.
Principles of Corporate Finance door Richard Brealey, Stewart Myers en Franklin Allen
De resterende twee boeken zijn voor fanatieke beleggers die echt alles willen weten over de cijfers van een onderneming. Hoewel de boeken voor de meeste mensen wellicht te ver gaan, zijn ze ook als naslagwerken zeer waardevol. Principles of Corporate Finance is een zeer uitgebreid handboek als het gaat om bedrijfsfinanciën.
Het bespreekt onder andere hoe ondernemingen gewaardeerd kunnen worden, hoe risico en rendement bepaald kan worden en welke financiële ratio’s van belang zijn. Het boek bevat ook veel opdrachten, voorbeelden en anekdotes om de soms droge theorie behapbaar te houden. Hoewel het voornamelijk bedoeld is als tekstboek voor studenten, is Principles of Corporate Finance opvallend vlot geschreven.
Valuation door Tim Koller, Marc Goedhart en David Wessels
Valuation: Measuring and Managing the Value of Companies zullen veel aan dit boek hebben. Het behandelt in veel detail hoe ondernemingen waarde kunnen creëren voor aandeelhouders. Daarbij geeft het voor aandelenbeleggers dus ook veel informatie over hoe de waarde van een aandeel vastgesteld kan worden. Handig als er besloten wordt om zuurverdiend geld te investeren in bepaalde ondernemingen.
De schrijvers van Valuation gaan er wel van uit dat de lezer enigszins bekend is met bedrijfsfinanciën. Daarom is het verstandig om eerst een boek als Principles of Corporate Finance te lezen (zie hierboven), alvorens men aan Valuation begint.
Nog meer boeken over beleggen
Inmiddels is er een opvolgend artikel verschenen: Nog 4 boeken voor gevorderde beleggers.