3 tips om zonder gevoel te beleggen

Laatste update op 23 september 2022

Het wordt vaker gezegd, maar de grootste vijand van iedere belegger is de belegger zelf. Met je gevoel beleggen is de snelste weg naar armoede. Ongeacht invloeden van buitenaf zoals beweeglijke koersen of slechte adviezen: het is altijd nog de belegger die uiteindelijk de koop- of verkoopknop indrukt.

Wetenschappers maken slechte beleggers

Veel beleggers wijzen successen aan zichzelf toe, terwijl hun falen vooral te wijten is aan anderen of hun omgeving. Een eigenschap die in het Engels de bekende term ‘self-serving bias’ heeft gekregen.

Het zijn echt niet de slimste mensen die de beste beleggers maken. Er zijn voorbeelden van buitengewoon slimme mensen die enorme fouten maakten als het om beleggen ging. Beroemde wetenschappers zoals Isaac Newton en Sidney S. Alexander hebben beiden gegokt en verloren op de beurs. Laatstgenoemde was zelfs professor economie en management aan het Massachusetts Institute of Technology, ofwel MIT.

Een goede belegger is vooral zijn eigen emoties de baas als het gaat om kopen of verkopen. Een hoog IQ hoeft absoluut geen meerwaarde te bieden bij beleggen.

Ieder normaal mens kampt met emoties, ook bij beleggen. Helemaal gevoelloos beleggen is dan ook ondoenlijk. Enkele tips om uw emoties de baas te zijn tijdens het beleggen:

Tip 1: Onthoud dat koop- en verkoopadviezen door mensen worden gegeven

Of het nu een vriend, oom, buurvrouw of gerenommeerde analist is: koop- en verkoopadviezen worden nog altijd door mensen gegeven. Geen mens kan de toekomst voorspellen en alle mensen maken fouten.

Toets adviezen dus altijd aan je eigen inzichten. Zelfs wiskundige modellen kunnen vaak nog maar ten dele een koersverloop voorspellen.

Uiteindelijk beslis jezelf of een advies het volgen waard is of beter genegeerd kan worden. Dit geldt met name ook voor internetfora waar veel mensen actief zijn die vaak een sterke mening hebben. Gebruik dit soort fora als vermaak, maar niet om beslissingen mee te maken.

Tip 2: Volg een strategie

Allereerst is voldoende spreiding aanbrengen een goede strategie, ongeacht wat voor belegger je bent. Over spreiden is op deze website al het nodige geschreven (in het Engels).

Daarnaast is het mogelijk om periodiek een vast bedrag te beleggen, ongeacht de hoogte van de koers. Dit wordt vaak ‘euro averaging’ of ‘dollar cost averaging’ genoemd. Bij lage koersen kunnen er meer effecten van hetzelfde bedrag gekocht worden dan bij hoge koersen.

Het voordeel hiervan is dat je onafhankelijk van je gevoel toch een mooie portefeuille op kunt bouwen. Het nadeel is dat dit soort methodes vaak pas op lange termijn hun vruchten afwerpen. Geduld is dus een schone zaak.

Tip 3: Verkoop verliezers, houd winnaars

Voor veel mensen is het moeilijk om verlies te accepteren. Daardoor worden verlieslatende beleggingen vaak te lang aangehouden waardoor een klein verlies uiteindelijk een groot verlies wordt. Daartegenover staat het probleem dat winstgevende posities vaak te vroeg gesloten worden om maar snel een kleine winst veilig te stellen.

Goede beleggers houden hun winnaars en verkopen hun verliezers, wat helaas gemakkelijker gezegd dan gedaan is.

Daarom is het bijvoorbeeld verstandig om een maximaal verlies in te stellen waarop posities gesloten worden. Zo kunt je er bijvoorbeeld voor kiezen om beleggingen van de hand te doen waar een verlies van 20% of meer op geleden is. Wat je gevoel ook zegt, je verkoopt de belegging zodra dit punt is bereikt.

Daarmee voorkom je dat de belegging te lang in de portefeuille blijft en meer schade aanricht dan nodig is.

Andersom moet je winnaars aanhouden, totdat ze qua totaalwaarde mogelijk te zwaar wegen op de portefeuille. In dat geval is het handig om deze winnaar gedeeltelijk te verkopen. Zodoende ben je niet te veel blootgesteld aan de risico’s van deze enkele belegging en kun je tegelijkertijd een gedeelte van de winst veilig stellen.