Deze 7 eigenschappen maken je een topbelegger

Laatste update op 18 september 2022

Een topbelegger heeft een bepaalde combinatie van eigenschappen. Goed beleggen is niet een kwestie van een hoog IQ of een reeks diploma’s. Je hoeft dus geen genie te zijn om een winstgevende portefeuille aan te leggen.

Een goede belegger is vooral zichzelf de baas. Hieronder 7 eigenschappen om een topbelegger te worden.

1. Focus op je doel

Het is goed om een doel op te stellen voordat je gaat beleggen. Door altijd de focus op je doel te houden zul je er ook minder snel van afwijken.

Iedere belegger is anders. Voorbeelden van doelen kunnen zijn:

Welk doel je ook hebt, zorg dat je altijd in je achterhoofd blijft houden waarvoor je belegt. Daarmee voorkom je dat je in de verkeerde dingen belegt of overhaaste wijzigingen in je portefeuille maakt.

Goede beleggers houden altijd hun doel voor ogen.

2. Wees geduldig

Geduld is een van de belangrijkste eigenschappen die een belegger kan hebben.

Geduld heb je nodig om jarenlang van je belegde vermogen af te blijven. Ook bij een recessie is het een fijne eigenschap om te hebben. Alleen met geduld zal je vermogen kunnen groeien, met name dankzij het effect van samengestelde rente.

Geduld is de voornaamste reden voor je uiteindelijke winsten. Een belegger zonder deze eigenschap zal niet ver komen. Hebzucht en angst zullen dan je resultaten beïnvloeden.

“The stock market is a device to transfer money from the impatient to the patient.”Warren Buffett

3. Blijf kalm

In het verlengde van punt 2 is kalm blijven ook een goede eigenschap om te hebben.

De aandelenmarkt is een overkookte omgeving om te beleggen. Koersen kunnen in enkele dagen flinke stijgingen of dalingen meemaken. Zeker bij een dalende markt met veel volatiliteit is het zaak om vooral kalm te blijven.

Als je kalm blijft besef je dat dagen met lage koersen je koopkansen zullen bieden. Andersom moet je oppassen op het moment dat iedereen euforisch is gestemd.

Kalm blijven en tegendraads beleggen zullen helpen om je vermogen te laten groeien.

4. Blijf flexibel, ook bij tegenslag

Veel beleggers laten hun vermogen groeien over een lange termijn van meer dan 10 jaar. Over die termijn kan het leven voor enkele grote verrassingen zorgen die je niet zag aankomen. Verrassingen die geld kosten en je vermogen kunnen aantasten.

Denk bijvoorbeeld aan:

  • Het verliezen van je baan.
  • Een kostbaar ongeval.
  • Een kostbare verhuizing.
  • Schade aan je woning.
  • Het krijgen van 9 baby’s.

Blijf flexibel in zulke gevallen. Probeer je doel voor ogen te houden. Mogelijk moet je alleen de weg ernaartoe aanpassen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je wat langer moet wachten voordat je het doel zult behalen.

Mensen die flexibel zijn kunnen tegenslagen beter verwerken. Het leven valt niet te voorspellen, al helemaal niet over langere termijnen. Houd er dus rekening mee dat je plannen verstoord zullen worden.

5. Wees je bewust van de risico’s

Beleggen is niet zonder risico.

Het grootste risico voor een belegger is het risico op permanent verlies van vermogen.

Daarom is het van belang om je bewust te zijn van de risico’s die je loopt. De mate van risico kun je verlagen met enkele simpele maatregelen. Waaronder:

  • Wat cash opzij leggen als buffer voor noodgevallen.
  • Voldoende spreiding aanbrengen in de portefeuille.
  • Niet beleggen in hefboomproducten.

Risico is een factor die je zelf in de hand hebt. Wees je bewust van de risico’s die je loopt. Het is niet mogelijk om volledig risicoloos te beleggen. Maar je kunt het wel minimaliseren door de juiste beslissingen te nemen.

6. Blijf bescheiden

Beleggers die lang meedoen zullen momenten meemaken van extreme stijgingen. In een beleggingsportefeuille zitten er altijd een aantal aandelen of ETF’s die bovengemiddelde resultaten geven op de lange termijn.

Laat echter deze winsten niet naar je hoofd stijgen.

De factor geluk speelt ook mee. Je kunt nog zulke briljante voorspellingen maken, de toekomst is per definitie onzeker. Een moment van geluk kan zo omslaan naar een lange periode van misère.

Blijf bescheiden, ook als je veel gelijk krijgt. Overmoedigheid ligt op de loer…

7. Blijf continu leren

Een topbelegger met bovenstaande 6 eigenschappen zal continu moeten blijven leren.

Er valt altijd wat te leren. Denk bijvoorbeeld aan:

Het voordeel van het internet is dat alle kennis binnen handbereik is.

Weet je van een onderwerp te weinig, maar wil je er meer van weten? Verdiep je er dan in. Het is tegenwoordig niet moeilijk meer om je kennisniveau te verhogen.

Tot slot

Hierboven staan 7 eigenschappen die je een topbelegger zullen maken.

Beleggen is geen kwestie van een hoge mate van intelligentie. Het is ook geen kwestie van uitgebreide analyses die je tot diep in de nacht uitwerkt.

Goed beleggen is een kwestie van het juiste gedrag vertonen. Iedereen kan een goede belegger zijn, maar meestal zit het eigen gedrag in de weg.

Ken jezelf en pas je gedrag waar nodig aan. Dan kom je ver.