Is goud als belegging nuttig of nutteloos?

Laatste update op 2 augustus 2022

Voordat moderne valuta’s bestonden was goud een veelgebruikt handelsmiddel. Inmiddels heeft het die functie niet meer en wordt het edelmetaal vooral nog toegepast in juwelen.

Goud wordt ook gebruikt als belegging, vaak als bescherming tegen een recessie of hyperinflatie (zeer sterke inflatie). Doordat de goudprijs nog steeds grotendeels losstaat van de grillen van centrale banken, zijn veel beleggers heilig overtuigd dat het onmisbaar is in de beleggingsportefeuille.

Is goud een goede belegging?

Goud wordt gezien als een veilige haven. Vaak stijgt de koers ervan als de koers van aandelen daalt. Veel beleggers gebruiken het als een soort verzekering om niet volledig afhankelijk te zijn van valuta’s die door centrale banken gereguleerd worden.

Dat wil echter niet zeggen dat het direct een goede belegging is.

De volgende grafiek geeft meer informatie over de ontwikkeling van de goudprijs door de jaren heen. De prijs is aangepast om rekening te houden met inflatie.

Inflatie aangepaste prijs van goud
Bron: ShadowStats.com

In de grafiek is te zien dat de prijs in 1970 en 2015 nauwelijks van elkaar verschilt. In de tussentijd heeft het edelmetaal enkele keren een flinke prijsstijging laten zien, om vervolgens dus ook weer te dalen.

De pieken zijn vaak te wijten aan recessies, waaronder de crisis van 1980 toen er sprake was van zeer hoge inflatie. Van een permanente prijsstijging is echter geen sprake over de tijdsperiode van de grafiek. Goud is een bescherming tegen inflatie, getuige het verloop van de grafiek.

Goud tegenover andere beleggingsinstrumenten

Als bescherming tegen inflatie doet goud zijn werk dus goed.

Vergeleken met traditionele beleggingen zoals aandelen en obligaties heeft het echter ook nadelen. Ten opzichte van een onderneming heeft het edelmetaal geen bezittingen en andere onderliggende waarden. Het maakt geen winst, keert daardoor geen dividend uit en heeft geen intrinsieke waarde die als basis kan dienen.

Een belegger in goud is volledig afhankelijk van de verhouding tussen vraag en aanbod. ‘Wat de gek ervoor geeft’ dus.

Vergeleken met bijvoorbeeld zilver heeft het ook nauwelijks een rol als het gaat om industriële toepassingen. Goud is dus een tamelijk nutteloos metaal dat er vooral mooi uitziet.

Goud kan in een goed gespreide portefeuille van aandelen en obligaties een doel dienen.

In tijden van dalende markten kan het als contragewicht dienen om de waarde van de portefeuille te stabiliseren. Het is echter niet aan te raden om goud als enige belegging aan te houden. Met iets meer risico is er met aandelen en obligaties op de lange termijn namelijk een veel hoger rendement te behalen.

Goud kan fysiek aangehouden worden, maar er zijn ook diverse fondsen beschikbaar waaronder SPDR Gold Shares.

Goudmijnaandelen als alternatief

Naast goud is het ook mogelijk om te beleggen in goudmijnaandelen als alternatief. Je hebt dan de voordelen (en nadelen) van aandelen, met de prijs van goud als onderliggende bescherming.

In dat geval is het advies om een gespreid fonds van goudmijnaandelen te kiezen en geen aandelen te kopen van een enkele onderneming. Bij aandelen ben je nog steeds te veel blootgesteld aan de risico’s van die onderneming. Hierdoor wordt het doel van goud eigenlijk teniet gedaan: namelijk het beschermen van de rest van de portefeuille.

De VanEck Vectors Gold Miners ETF is een voorbeeld van een goed gespreide ETF van goudmijnaandelen. De kosten zijn 0,51% per jaar.

Conclusie

Goud is als belegging helaas niet nuttig. Het creëert vanuit zichzelf geen waarde en is volledig afhankelijk van de verhouding tussen vraag en aanbod. Bovendien kent het nauwelijks industriële toepassingen.

Wil je toch beleggen in het edelmetaal gebruik dan een klein deel van je vermogen.

Een ander alternatief is om in goudmijnaandelen te beleggen. Dan heb je de voordelen van goud en krijg je bovendien nog dividend uitgekeerd.