Nog 4 boeken voor gevorderde beleggers

Laatste update op 13 september 2022

Inmiddels zijn er op deze website twee artikelen verschenen met allerlei boekentips voor beleggers. Deze artikelen zijn alweer een tijd geleden verschenen, dus werd het tijd voor een derde artikel met boeken. Ook deze tips zijn met name bedoeld voor gevorderde beleggers. Alle boeken zijn overigens geschreven in het Engels.

You Can be a Stock Market Genius door Joel Greenblatt

You Can be a Stock Market GeniusJoel Greenblatt is een zeer bekende Amerikaanse belegger. Met zijn hedgefonds Gotham Capital wist hij jarenlang de markt ruimschoots te verslaan. Zijn beleggingsstrategie was om in speciale situaties te beleggen zoals spin-offs of herstructureringen bij bedrijven. In zijn boek You Can be a Stock Market Genius zet hij uiteen hoe hij dit deed en welke speciale situaties de aandacht waard zijn als serieuze belegger.

Het boek is niet gemakkelijk en daarom met name bedoeld voor ervaren beleggers. Vooral beleggers die graag veel tijd besteden aan het analyseren van bedrijven zullen veel aan dit boek hebben. Het is vlot geschreven en met veel humor, waardoor het ondanks de complexiteit van sommige situaties toch goed wegleest. Een ander punt is dat het boek enigszins gedateerd is. Een herziening op de huidige editie zou geen overbodige luxe zijn.

The Most Important Thing door Howard Marks

The Most Important ThingIn The Most Important Thing beschrijft auteur Howard Marks dat er veel zaken zijn die belangrijk zijn als het om beleggen gaat. Vooral de hoofdstukken over risico zijn zeer boeiend en leerzaam. Risico bij beleggen is moeilijk te kwantificeren. Meestal wordt het gelijk gesteld aan de beweeglijkheid van een aandelenkoers, maar dat is volgens Marks te kort door de bocht. Zijn kijk op risico en daarmee het te verwachten rendement zijn uniek en verhelderend.

De nieuwe Illuminated editie van dit boek bevat aantekeningen van vier bekende beleggers, waaronder Joel Greenblatt. Helaas zijn de meeste aantekeningen een nutteloze toevoeging op het boek. Goede aantekeningen verhelderen of vullen een boek aan, maar dat is hier soms maar minimaal het geval. Desalniettemin blijft het boek zelf een echte aanrader.

The Big Short door Michael Lewis

The Big ShortDe kredietcrisis van 2007/2008 is voor veel mensen en bedrijven een grote financiële ramp geweest. Toch zijn er enkele mensen ontzettend rijk van geworden door tegen het gehele financiële systeem te gokken. The Big Short beschrijft waarom deze veelal kleurrijke figuren de beslissing maakten om de gok te wagen. Hoewel het boek als een roman leest, worden veel complexe beleggingstermen en strategieën in veel detail uitgelegd. Iedere belegger zou dit boek eens moeten lezen, al is het maar om te ontdekken hoe hebzucht van banken en mensen tot een wereldcrisis kon leiden.

Voor wie niet zo van lezen houdt is er ook een verfilming van dit boek. Net als het boek is ook de film een echte aanrader, al is het soms moeilijk te volgen voor mensen met minder beleggingservaring. Waar het boek veel ruimte neemt om bepaalde complexe onderwerpen uit te leggen, heeft de film daar minder ruimte voor. De film is desondanks zeer boeiend en doorspekt met humor.

What Works on Wall Street door James O’Shaughnessy

What Works on Wall StreetWhat Works on Wall Street is een pil van jawelste. Voor actieve beleggers die graag veel tijd besteden aan analyses is het echter onmisbaar in de boekenkast. Dit boek bevat een grote hoeveelheid strategieën die allemaal bewezen effectief zijn op de lange termijn. In veel detail en met veel historische data worden de strategieën beschreven en uitgelegd. De auteur heeft veel onderzoek gedaan en dat is te merken tijdens het lezen van dit boek.

Helaas leest het boek wat minder gemakkelijk weg dan de bovenstaande boeken. Na het lezen kan het echter nog altijd goed als naslagwerk blijven fungeren.