Onmisbare software voor beleggers

Laatste update op 4 augustus 2022

Een moderne belegger kan tegenwoordig niet meer zonder software. Uiteraard is het mogelijk om beleggingen bij te houden met een notitieblok en een telraam, maar het kan allemaal wat efficiënter met de juiste software. Enkele essentiële programma’s en apps komen in dit artikel voorbij. De software is gegroepeerd onder de volgende thema’s: algemene zaken, budgetteren en portefeuillebeheer.

Software voor algemene calculaties, tabellen en grafieken

De meeste beleggers kunnen eigenlijk niet zonder spreadsheet-programma. Een spreadsheet-programma is een programma om rekenkundige bewerkingen uit te voeren in een digitaal rekenblad (spreadsheet). De meest bekende is Microsoft Excel. Van alle spreadsheet-programma’s is Excel een zeer uitgebreide en krachtige variant. Excel is onderdeel van het Microsoft Office pakket en is daarmee helaas niet gratis.

Gelukkig zijn er gratis alternatieven. Daarmee is Calc van LibreOffice een aanrader. Hoewel het LibreOffice pakket wat minder ‘fancy’ oogt dan Microsoft Office, lijkt het toch in veel opzichten op elkaar. Calc doet bijna alles wat Excel ook kan, dus de gemiddelde gebruiker kan ook prima met Calc overweg.

Budgetteren en portefeuillebeheer (zie hieronder) kan overigens ook prima in Calc of Excel.

Microsoft Excel

Voor budgetteren

Een particuliere belegger moet zekerheid hebben als het om persoonlijke financiën gaat. Dan zal er nooit met geld belegd worden dat eigenlijk voor het betalen van rekeningen nodig is. Er is veel software beschikbaar om je persoonlijke budget op orde te krijgen.

Een bekende is YNAB 4, wat staat voor You Need A Budget. Er is een nieuwere versie beschikbaar, maar helaas zul je daar maandelijks voor moeten betalen. Versie 4 was een eenmalige aankoop.

Met YNAB is het gemakkelijk inkomsten en uitgaven bijhouden. Daarbij geef je met een maandelijks budget richting aan je geld. De kracht van YNAB zit vooral ook in de beschreven methode op hun website. Namelijk: geef iedere euro een doel en gebruik alleen geld wat vorige maand als inkomsten is binnengekomen. Al met al is YNAB 4 een compleet pakket, die helaas geen updates meer krijgt.

Een alternatief van Nederlandse bodem is het huishoudboekje van MijnGeldzaken.nl. Het is een app die in iedere browser gebruikt kan worden. Bij het eerste gebruik vraagt MijnGeldzaken.nl echter wel om bankafschriften. Voor sommige mensen kan dat qua privacy een drempel zijn, maar het voordeel is dat alle transacties automatisch bijgehouden worden. Daarnaast bevat MijnGeldzaken.nl handige extra opties (tegen betaling) zoals het bijhouden van bonnetjes, loonstroken en contracten.

MijnGeldzaken.nl

Voor portefeuillebeheer

Niet iedere belegger heeft speciale software nodig voor het beheren van de beleggingsportefeuille. Als er geld ingezet is op slechts een paar beleggingen dan is het niet nodig om dat te beheren met een softwarepakket. Zodra de beleggingen echter over meerdere producten, regio’s en rekeningen gaan, kan een goed programma echter wel orde in de chaos scheppen. Bovendien bieden niet alle brokers goede rapportagemogelijkheden, dus ook in die gevallen kan een softwarepakket uitkomst bieden.

Een erg goed gratis programma is Portfolio Performance. Helaas heeft het zijn nadelen. Zo zijn de website en de documentatie volledig in het Duits geschreven. De Engelse en Nederlandse taal is in het programma echter wel te selecteren. Om dit nadeel te omzeilen heb ik zelf ook een artikel geschreven over het gebruik van Portfolio Performance.

Het is mogelijk om al je beleggingen in een enkel overzicht te volgen. Het maakt niet uit of de beleggingen op verschillende rekeningen staan of in verschillende valuta genoteerd zijn. Dat maakt het gemakkelijk om het algehele resultaat van de volledige beleggingsportefeuille te volgen.

Daarnaast kunnen er diverse overzichten gemaakt worden, bijvoorbeeld een verdeling per regio of per industrie. Portfolio Performance is voor meerdere besturingssystemen beschikbaar en de portefeuille wordt bijgehouden in een bestand die gemakkelijk te versleutelen is. Daarmee is het ook zonder problemen mogelijk om dezelfde portefeuille op meerdere apparaten te beheren.

Portfolio Performance