Passieve brokerkosten om op te letten

Onder langetermijnbeleggers is de vertrouwde ‘buy and hold strategie’ nog altijd erg populair. Deze passieve beleggingsstrategie is simpel: koop een handjevol aandelen en verkoop deze nooit meer. Daarmee strijkt de belegger netjes ieder jaar een deel aan dividend op, wat weer herbelegd kan worden. Met deze strategie blijven transactiekosten laag, maar is het vaak op lange termijn wel mogelijk om een mooi rendement op te bouwen. Helaas zijn er enkele passieve brokerkosten die het een buy and hold belegger moeilijk kunnen maken.

Een broker verdient namelijk niets aan buy and hold beleggers. De meeste brokers verdienen geld aan transacties. Hoe meer een belegger handelt, hoe meer de broker verdient. De laatste tijd introduceren veel brokers dan ook extra kosten om passief beleggen minder aantrekkelijk te maken. Soms zijn brokers ook erg onduidelijk over deze kosten. Hieronder worden enkele voorbeelden genoemd. In het algemeen geldt: lees de kleine lettertjes als het om brokerkosten gaat.

1. Service kosten

Servicekosten of bewaarloon zijn vaste kosten die een broker rekent over je totale portefeuille. BinckBank is een voorbeeld van een broker die servicekosten in rekening brengt. BinckBank was ooit een prijsvechter, maar met de tariefverhogingen die in 2018 zijn doorgevoerd is het voor buy and hold beleggers een zeer oninteressante broker geworden.

Een belegger heeft de keuze uit drie pakketten waarmee eigenlijk gezegd wordt: “handel veel of betaal veel servicekosten.” Een buy and hold belegger betaalt iedere maand meer dan 3 euro aan servicekosten, afhankelijk van de waarde van de portefeuille. Over het algemeen heeft BinckBank goede service, een mooi beleggingsplatform en een goede smartphone app, maar daar betaalt een passieve belegger wel de hoofdprijs voor.

2. Platform kosten

Passieve beleggers bij Lynx kregen vanaf 1 oktober 2018 te maken met een platform fee. Dat wil zeggen dat de broker iedere maand 5 euro aan kosten rekent als er geen transacties gedaan worden. Deze fee wordt verrekend met transactiekosten die in de lopende maand gemaakt zijn. Zijn er bijvoorbeeld €3 aan transactiekosten gemaakt, dan betaalt de belegger 2 euro platform fee. Liggen de transactiekosten hoger dan 5 euro, dan hoef je geen extra kosten te betalen.

Alleen klanten met een portefeuillewaarde boven 100.000 euro hoeven geen platform fee te betalen. Lynx is in andere opzichten een relatief goedkope broker. Helaas betaalt een passieve belegger met een klein vermogen toch minimaal 60 euro aan platform fees ieder jaar.

3. Aansluitkosten DeGiro

Broker DeGiro is een rasechte prijsvechter die in haar tarievenoverzicht graag een vergelijking maakt met concurrenten.

Puur op transactiekosten is DeGiro dan ook erg goedkoop, maar hier en daar zitten verborgen kosten waar de broker minder helder over is. Zo betaalt een belegger aansluitkosten voor iedere beurs waarop gehandeld wordt. De hoogte van dit bedrag is 2,50 euro per jaar per beurs. Opletten dus als je een kleine portefeuille hebt en de beleggingen verdeeld zijn over meerdere beurzen.

Brokerkosten en ander factoren

Bij het kiezen van een geschikte broker zijn meer factoren van belang dan alleen de kosten. De kosten kunnen laag zijn, maar daartegenover kan ook de service vrij slecht zijn.

Check dit artikel voor meer informatie over het kiezen van een geschikte broker: Wat is de beste broker voor jou?