Sparen of beleggen? In deze 4 gevallen kies je voor sparen

Laatste update op 9 september 2022

Veel mensen vragen zich vroeg of laat af of ze nog langer moeten sparen of wellicht beter kunnen starten met beleggen. Met beleggen zijn hogere rendementen te behalen, maar dat gaat gepaard met een hoger risico. Dat is geen probleem zolang het belegde vermogen niet in de komende jaren gebruikt hoeft te worden voor andere zaken.

Beleggen werkt het best met geld dat de komende 5 tot 10 jaar niet aangeraakt hoeft te worden. In de volgende gevallen kan sparen echter een betere optie zijn dan beleggen:

1. Zolang er geen buffer is

Een financiële buffer is nodig om onverwachte financiële klappen op te kunnen vangen. Heb je nog geen buffer, dan is het opbouwen van een dergelijke buffer de eerste prioriteit. Beleggen komt later.

Als vuistregel wordt meestal een buffer aangeraden waarvan 3 tot 6 maanden geleefd kan worden. Daarmee zijn kleine en grote calamiteiten direct op te vangen, zoals het sneuvelen van een raam of het verliezen van een baan.

Stel bijvoorbeeld dat je ongeveer 2.000 euro aan maandelijkse kosten heeft, dan is een buffer van 6.000 tot 12.000 euro een goed streven.

2. Er zijn te veel schulden

Het heeft geen nut om met beleggingen rendement te maken om het vervolgens door schulden weer te verliezen. Schulden (exclusief de hypotheek) moeten afbetaald worden, voordat beleggen zinvol wordt. Vaak zijn schulden voor veel mensen niet alleen een financiële last, maar ook een mentale last.

Heb je veel schulden en weet je niet waar je moet beginnen? Betaal dan eerst de schulden af met de hoogste rentelasten. Financieel gezien is dit de meest efficiënte manier om schulden af te betalen.

Met de gewenste financiële buffer en het afbetalen van schulden is de weg vrijgemaakt om te starten met beleggen.

3. Het geld is de komende 5 jaar nodig voor andere doeleinden

De beste beleggers zijn diegenen die het geld wegzetten in degelijke beleggingen en er vervolgens jaren niet naar omkijken. Op korte termijn is beleggen echter onderhevig aan zeer beweeglijke koersen. Het is dan doodzonde om met verlies te moeten verkopen omdat het geld ergens anders voor gebruikt moet worden.

Daarom is het verstandig om alleen met geld te beleggen dat de komende 5 tot 10 jaar niet nodig is voor andere doeleinden.

Als het echter voor andere zaken gebruikt moet worden – bijvoorbeeld voor het betalen van rekeningen – dan is het zinvol om het minder risicovol weg te zetten. Sparen is dan een beter alternatief.

4. Er heerst economische onrust

Wanneer er economische onrust heerst is het misschien verstandig om nog even te wachten met beleggen. In dat geval kan sparen beter zijn voor de gemoedsrust.

Overigens is het dieptepunt van een economische recessie vaak het beste moment om te starten met beleggen. Vanaf dat moment worden dikwijls de hoogste rendementen behaald.

Een onderzoek van J.P. Morgan heeft bijvoorbeeld al eens aangetoond dat de beste rendementen vaak volgden na de slechtste dagen van het jaar. Daar zijn echter stalen zenuwen voor nodig. De meeste mensen kunnen beter even sparen tijdens dit soort momenten.

Conclusie en opvolging

Soms kan het beter zijn om te sparen in plaats van beleggen. Sparen is een goed alternatief als je nog geen financiële buffer hebt of not te veel andere kosten.

Zodra je voldoende gespaard hebt kun je starten met beleggen. Bijvoorbeeld met de volgende beleggingen: