Waarom beleggen in opties niks voor jou is

Beleggen in opties lijkt zeer winstgevend. Met een beperkte inleg kun je hoge rendementen maken. Helaas schuilen er ook veel nadelen aan opties. Je kunt namelijk veel meer verliezen dan je inleg.

Beginnende beleggers kunnen opties beter mijden. Maar wat zijn opties precies en waarom hebben deze effecten zulke grote nadelen?

Wat zijn opties?

Een optie op de beurs kun je als volgt omschrijven:

Een optie is een recht om een bepaalde onderliggende waarde (meestal aandelen) in de toekomst voor een bepaalde prijs (de uitoefenprijs) te mogen kopen of verkopen.

Als het gaat om opties op de beurs dan heb je 2 soorten:

  • Call optie: het recht om te kopen.
  • Put optie: het recht om te verkopen.

Opties gaan altijd over 100 aandelen. Koop je een call optie, dan koop je dus het recht om in de toekomst 100 aandelen voor de uitoefenprijs te kopen.

Als je een call optie bezit, dan maak je winst zodra de koers van een aandeel stijgt. Immers, je hebt het recht om het aandeel in de toekomst voor de uitoefenprijs te mogen kopen. Stijgt de koers boven deze vooraf afgesproken prijs, dan maak je winst met de optie.

Koop je een put optie, dan geldt het tegenovergestelde. Je hebt dan het recht om een aandeel voor de uitoefenprijs te mogen verkopen. Daalt de koers onder deze prijs, dan maak je dus winst.

Opties zijn complexe beleggingsinstrumenten. Daarom is het van belang om vooraf op de hoogte te zijn van alle risico’s.

Twee partijen

Bij een optie zijn altijd twee partijen betrokken:

  • Koper: de partij die een recht koopt.
  • Schrijver: de tegenpartij die een plicht aangaat.

Als koper verkrijg je een recht en daar betaal je een optiepremie voor. Als verkoper (of schrijver) ga je een plicht aan en ontvang je een premie. Als schrijver maak je dus direct winst omdat je een premie ontvangt, maar daar zijn dus plichten aan verbonden.

Dat is een belangrijk verschil en ook iets wat veel onervaren beleggers zich niet lijken te beseffen.

Een voorbeeld: de koper van een call optie heeft het recht om de optie uit te oefenen. Zodra hij dit doet is de schrijver verplicht om de aandelen te leveren. Als de schrijver de aandelen niet bezit, dan zal hij deze eerst moeten kopen tegen de dan bekende beurskoers. Het verlies voor de schrijver kan oneindig oplopen als de koers veel is gestegen.

Wees je bewust van je rechten en plichten als optiehandelaar. Dat voorkomt veel ellende.

Samengevat:

Optie Actie Wat is het? Maximaal verlies
Call optie Kopen Recht om te kopen Je inleg
Call optie Schrijven Plicht om te verkopen Oneindig
Put optie Kopen Recht om te verkopen Je inleg
Put optie Schrijven Plicht om te kopen De uitoefenprijs

Opties op de beurs

Een typische optie op de beurs ziet er als volgt uit:

C PHI JUL 2023 20

Stel je koopt deze call (C):

Je koopt dan het recht om 100 Philips (PHI) aandelen te kopen voor 20 euro per aandeel. Dit recht loopt tot juli 2023 (JUL 2023), wat ook wel de expiratiedatum wordt genoemd. Daarna loopt het optiecontract af. Expiratie vindt altijd plaats op de derde vrijdag van de maand.

Als Philips aandelen nu naar 24 euro stijgen, dan heb je dus het recht om de aandelen voor 20 euro te kopen. Verkoop je de aandelen daarna direct weer, dan maak je per aandeel dus 4 euro winst, minus de optiepremie die je moest betalen. Zakken de aandelen echter onder de 20 euro, dan loopt je optie waardeloos af.

Nadelen van opties

Opties kennen enkele grote nadelen. Hieronder de belangrijkste:

  • Ze kennen een hoge mate van risico.
  • Deze instrumenten zijn met name gericht op de korte termijn.
  • Je kunt meer dan je inleg verliezen.
  • Het zijn complexe beleggingsinstrumenten.

Opties zijn dan ook vooral geschikt voor daytraders die snel geld willen verdienen. Het zijn speculatieve instrumenten om met veel risico torenhoge rendementen na te streven. Helaas kan dat dus ook tot grote verliezen leiden.

Het grootste probleem is dat je meer dan je inleg kwijt kunt raken. Als je geld eenmaal weg is krijg je het niet meer terug. Een groot verlies is moeilijk weer goed te maken, zie ook de grafiek hieronder.

Winst en verlies van vermogen.

Waar het op neerkomt: wees ervan bewust dat opties een speculatief karakter hebben. In principe heeft een langetermijnbelegger geen behoefte aan deze beleggingsinstrumenten.

Een optiestrategie voor aandelenbezitters

Mocht je toch in opties willen beleggen, dan zijn er enkele strategieën die je kunt gebruiken. Met deze strategieën kun je toch inspelen op dalingen en stijgingen, maar het risico beperken.

Voor aandelenbezitters is de ‘covered call’ de meest geschikte strategie.

Als je een veelvoud van 100 aandelen bezit, dan kun je ‘gedekt schrijven’. Dat betekent dat je een optie schrijft, maar de onderliggende aandelen al in bezit hebt. Door een call optie te schrijven op aandelen in bezit, kun je winst maken als de koers onder de uitoefenprijs blijft. Je behoudt dan de optiepremie die je kreeg bij het schrijven van de call.

Op deze manier kun je dus extra inkomen genereren met aandelen die je toch al hebt.

De covered call is een betrekkelijk veilige optiestrategie. Het maximale verlies dat je kunt incasseren zijn de aandelen die je mogelijk tegen de uitoefenprijs moet verkopen. Je aandelen kun je dus kwijtraken.

Wees er echter van bewust dat je met elke optiestrategie meer risico loopt dan met aandelen alleen.

Conclusie

“Risk comes from not knowing what you’re doing.”Warren Buffett
Voor de meeste langetermijnbeleggers zijn opties geen goede belegging. Opties zijn complex, brengen veel risico met zich mee en je kunt veel meer verliezen dan je initiële inleg.

Voor het overgrote deel van alle beleggers geldt: laat opties lekker links liggen.

Aandelen en ETF’s zijn de enige beleggingsinstrumenten die je nodig hebt.

Mocht je toch in opties willen beleggen, wees je dan bewust van de risico’s. Door de juiste strategieën te gebruiken (zoals de covered call) beperk je het risico.