Dit is de beste broker voor jou

Laatste update op 9 september 2022

Wie wil beleggen zal een broker moeten kiezen. Soms kun je ook beleggen via je bank, maar vaak zijn de mogelijkheden beperkt of de kosten erg hoog.

De juiste broker kan aan al je wensen voldoen en mogelijk ook nog eens tegen zeer lage tarieven. Maar gezien de grote hoeveelheid brokers die bestaan: hoe kies je nou de beste die bij je past?

[Update 2022] BinckBank is vervangen voor SaxoBank. Links gecontroleerd en gegevens zijn waar nodig aangepast.

Persoonlijke criteria

Simpelweg de goedkoopst ogende broker kiezen is geen goede optie. Er kunnen veel verborgen kosten zijn of het aanbod qua aandelen wereldwijd kan karig zijn.

Iedere broker wil zoveel mogelijk geld verdienen. Voor brokers zonder transactiekosten moet je dus extra oppassen. Het geld zal ergens aan verdiend moeten worden en meestal komt dat uit de portemonnee van een naïeve belegger.

Een goede broker kiezen is erg persoonlijk. Een daghandelaar heeft baat bij lage transactiekosten. Iemand met een groot vermogen heeft liever de garantie dat zijn geld verzekerd is. Daarom vergelijk ik de brokers aan de hand van de volgende criteria:

 • Staat je vermogen er veilig?
 • Zijn de kosten laag?
 • Is het platform gebruiksvriendelijkheid?

Hieronder zal ik drie van de meest bekende brokers beoordelen op deze criteria. Namelijk: SaxoBank, DEGIRO en LYNX.

Alle drie brokers zijn gevestigde namen, maar kennen enkele fundamentele verschillen vergeleken met elkaar.

Broker 1: SaxoBank

SaxoBank is de enige van de drie met een Nederlandse bankvergunning. Daardoor valt je vermogen onder het depositogarantiestelsel. Kortweg wil dit zeggen dat je vermogen tot 100.000 euro verzekerd is door de Nederlandse staat. Bij faillissement krijg je dus gegarandeerd (een deel) van je vermogen terug.

Bovendien staan aandelen op naam. Dat betekent dat alle aandelen in je portefeuille ook daadwerkelijk jouw eigendom zijn. Mocht SaxoBank dan alsnog failliet gaan, dan kunnen schuldeisers niet aan je beleggingen komen. Het enige probleem is dat je waarschijnlijk een tijdje niet bij je beleggingen kan, maar je aandelen zijn in principe veilig.

SaxoBank is echter niet de goedkoopste. Als je kiest voor het meest gangbare pakket betaal je minimaal 8 euro aan kosten per transactie. Daarbovenop komt een service fee van minimaal 3,50 euro per maand. Als je veel handelt kun je voor een pakket kiezen met lagere transactiekosten, maar dan nog wordt je rendement ernstig aangetast.

Voor SaxoBank geldt: hoe groter je vermogen en je volume per transactie, hoe voordeliger deze broker wordt.

SaxoBank heeft verder een erg gebruiksvriendelijk platform met genoeg mogelijkheden. Zo heb je direct toegang tot diverse analyses. Ook adviezen van analisten kun je in de overzichten per aandeel vinden.

Daarnaast is er ook nog een zeer degelijke mobiele app. Kortom, qua gebruiksvriendelijkheid en mogelijkheden zit het wel goed bij SaxoBank.

SaxoBank scoort als volgt:

 • Veilig? Ja: aandelen op naam en je vermogen valt onder het depositogarantiestelsel.
 • Kosten? Niet goedkoop.
 • Gebruiksvriendelijkheid? Goed, met voldoende mogelijkheden en een goede app.

Broker 2: DEGIRO

DEGIRO werd vooral bekend door zijn ongekend lage tarieven. Toch hebben die lage tarieven zo hun nadelen. Zo is de veiligheid van beleggers veelvuldig ter discussie gesteld. Effecten van particuliere beleggers zouden onder andere ongevraagd zijn uitgeleend als onderpand aan een derde partij.

Nog steeds zit de VEB (Vereniging van EffectenBezitters) DEGIRO op de hielen. Inmiddels heeft DEGIRO wel de nodige aanpassingen gedaan ten behoeve van de veiligheid.

Bij het openen van een rekening opent DEGIRO ook een Duitse bankrekening voor je. Je geld wordt daar op bewaard. Onder de Duitse wet is je geld net als in Nederland tot 100.000 euro beschermd volgens het depositogarantiestelsel.

Het grootste speerpunt van de DEGIRO zijn dus de lage kosten. Voor Nederlandse aandelen betaal je minimaal 2 euro aan transactiekosten. DEGIRO kent geen service fee, dus je hebt geen maandelijkse kosten. Ondanks de lage kosten zijn er echter wel een aantal kostenposten die niet heel prominent vermeld worden. Zo betaal je onder andere 2,50 euro aansluitkosten per jaar voor iedere buitenlandse beurs waar je effecten van aanhoudt. Stel je hebt aandelen in Amerika, dan betaal je hier dus sowieso 2,50 euro voor die je mogelijk niet had voorzien.

DEGIRO aansluitkosten

Verder heeft DEGIRO een kernselectie van ETF’s. Onder bepaalde voorwaarden betaal je over deze kernselectie helemaal geen transactiekosten. Het loont dus om de kernselectie te bestuderen en alleen ETF’s uit die lijst te kopen.

Het platform van DEGIRO is minder uitgebreid dan SaxoBank. Toch wordt er voortdurend aan gesleuteld en komen er steeds meer functionaliteiten bij. Persoonlijk vind ik het een overzichtelijk platform met voldoende informatie en mogelijkheden. Ook de app werkt goed.

Kortom, DEGIRO scoort als volgt:

 • Veilig? Soms de vraag. Niet altijd transparant maar je geld is wel tot 100.000 euro beschermd.
 • Kosten? Goedkoop, maar let op ‘verborgen’ kosten.
 • Gebruiksvriendelijkheid? Goed, met voldoende mogelijkheden en een goede app.

Broker 3: LYNX

Net als DEGIRO bezit ook LYNX geen bankvergunning. Je vermogen is er dus niet gegarandeerd. Wel blijven aandelen op naam, dus bij een eventueel faillissement zijn je beleggingen veilig.

Qua prijzen zit LYNX tussen SaxoBank en DEGIRO in. Je betaalt minimaal 6 euro transactiekosten bij het kopen van Nederlandse aandelen. Helaas heeft ook LYNX last van verborgen kosten die op voorhand niet zo transparant worden benoemd. Wie weinig handelt zal bijvoorbeeld een ‘platform fee’ moeten betalen in de maanden zonder transacties.

Alle overige kosten staan vermeld op hun site, maar het is vaak niet de eerste pagina waar je naar kijkt als je een rekening wilt openen.

Verder heeft LYNX een zeer uitgebreid en complex handelsplatform. De mogelijkheden van het platform zijn eindeloos, maar dat gaat ten koste van de gebruiksvriendelijkheid. Een passieve belegger die alleen wat ETF’s wil aanhouden heeft niks aan al die toeters en bellen die het platform biedt. Het is dan ook vooral toegespitst op speculanten en daghandelaren die de koers iedere seconde willen bijhouden.

Kortom:

 • Veilig? Geen garantie van de staat, wel eigendom van aandelen.
 • Kosten? Relatief goedkoop, maar let op ‘verborgen’ kosten.
 • Gebruiksvriendelijkheid? Slecht. Handelsplatform is voor de doorsnee belegger te complex.

Conclusie

De verschillen tussen de brokers lopen nogal uiteen.

Mensen die veilig hun vermogen willen laten groeien zijn het beste af met SaxoBank, ondanks de wat hogere kosten.

Beleggers met minder vermogen of die gewoon niet te veel willen betalen zitten goed bij DEGIRO.

LYNX is vooral interessant voor daghandelaren en speculanten. Voor veel beleggers is het platform te complex, maar actieve handelaren hebben dan een zeer uitgebreid platform om mee te spelen.

Mocht je niet tevreden zijn met bovenstaande brokers, dan zijn er nog veel meer alternatieven. Kies altijd een broker met bovenstaande criteria in het achterhoofd. De beste broker is vooral diegene die het beste bij jouw wensen past.