3 onmisbare ETF’s voor iedereen die lage kosten wil

ETF’s zijn uitermate geschikt voor beleggers die tegen lage kosten zonder gedoe willen beleggen. Door een ETF te kopen heb je direct de voordelen van gespreid beleggen. Toch zijn niet alle ETF’s je vermogen waard.

Hieronder volgen 3 geschikte ETF’s voor iedereen die tegen lage kosten wil beleggen.

De selectiecriteria

De juiste ETF’s selecteren is gelukkig niet zo moeilijk. Toch zijn er enkele zaken waar je even op moet letten.

Voor onderstaande ETF’s heb ik de volgende criteria aangehouden:

  • Jaarlijkse kosten zijn maximaal 0,05%.
  • Dividend wordt uitbetaald, niet herbelegd.
  • Een totaal geïnvesteerd vermogen van ten minste 1 miljard euro.

Waarom deze criteria?

De kosten van een ETF worden dagelijks verwerkt in de koers van de ETF. Hoe hoger die kosten, hoe groter de negatieve invloed hiervan zal zijn op je uiteindelijke vermogen. Kosten laag houden is dus een vereiste om je rendement op de lange termijn niet aan te tasten.

Dividend van ETF’s kun je laten uitbetalen of herbeleggen in de ETF zelf. Het hangt van je persoonlijke voorkeur af waar je het beste voor kunt kiezen. Persoonlijk kies ik er dus voor om dividend uit te laten betalen. Ik kan dan zelf bepalen hoe en waarin het dividend herbelegd wordt.

Kleine ETF’s hebben mogelijk liquiditeitsproblemen. Daarom is het verstandig om alleen ETF’s te kopen met een totaal geïnvesteerd vermogen van minimaal 1 miljard euro.

1. Vanguard Total Stock Market (VTI)

Kosten: 0,03%

ETF aanbieder Vanguard staat bekend om hun zeer goedkope ETF’s. De jaarlijkse kosten die ze rekenen ligt meestal onder de 0,10%. Vanguard is daarmee ook één van de grootste aanbieders van ETF’s ter wereld. Het totale beheerde vermogen van Vanguard bedraagt nu meer dan 7,2 biljoen dollar!

Door in de Vanguard Total Stock Market ETF of kortweg VTI te beleggen ben je direct gespreid belegd in een groot aantal Amerikaanse aandelen. De ETF houdt een mix aan van grote, middelgrote en kleine beursgenoteerde bedrijven. Als je dus zonder veel moeite in Amerikaanse aandelen wilt beleggen, dan is deze ETF een aanrader.

De bedrijven met de grootste weging in deze ETF zijn Apple, Microsoft en Amazon. Het is dan ook een ETF met veel bedrijven uit de techsector. De laatste tijd zijn aandelen uit deze sector erg gewild, waardoor de ETF mogelijk een wat meer speculatief karakter heeft dan de meeste defensieve beleggers zouden willen.

De kosten zijn met 0,03% erg laag. Mocht je geen problemen hebben met de grote weging van de techsector, dan is VTI een ETF om lang vast te houden.

2. SPDR Portfolio Developed World ex-US (SPDW)

Kosten: 0,03%

De meeste goedkope ETF’s beleggen vooral in Amerikaanse aandelen. Dan is het fijn als er ook ETF’s zijn met lage kosten waarin Amerikaanse aandelen juist niet vertegenwoordigd zijn. Een voorbeeld is de SPDR Portfolio Developed World ex-US ETF, of ook wel: SPDW.

De ETF houdt een brede portefeuille aan van aandelen buiten de Verenigde Staten. Bedrijven met een grote weging zijn onder andere Nestlé, Novo Nordisk en ASML. Respectievelijk een Zwitsers, Deens en Nederlands bedrijf. Een perfecte ETF voor iedereen die maximale spreiding zoekt in Europese en Aziatische aandelen.

Met 0,03% aan jaarlijkse kosten is dit een hele goedkope ETF. Goedkoper gaat het bijna niet worden voor wereldwijd georiënteerde ETF’s.

3. iShares Core Dividend (DIVB)

Kosten: 0,05%

Net als Vanguard is ook iShares van BlackRock een zeer grote ETF aanbieder. Ook deze aanbieder staat bekend om een grote hoeveelheid verschillende ETF’s waarin tegen lage kosten kan worden belegd.

Een goede keuze voor de echte dividendbeleggers onder ons is de iShares Core Dividend ETF (DIVB). Deze ETF belegt in Amerikaanse aandelen die een lange historie hebben van stabiele dividendbetalingen. Het dividendrendement van deze ETF ligt op dit moment rond de 2,6%.

Bedrijven met een grote weging in deze ETF zijn onder andere Exxon Mobil, Johnson & Johnson en Broadcom. Daarmee is het een diverse portefeuille van aandelen uit verschillende sectoren. Allemaal dus betrouwbare dividendbetalers.

Deze ETF is met 0,05% aan kosten net wat duurder dan de andere twee. Daarmee ben je echter wel in het bezit van een portefeuille vol stabiele, defensieve aandelen. Een ETF die bijna iedereen zonder moeite in de portefeuille op kan nemen om lang aan te houden.

Tot slot

Door het grote aanbod aan ETF’s is het soms moeilijk om de juiste te selecteren. Voor 98% van de beleggers zijn de bovenstaande 3 ETF’s een uitermate goede keuze om een rijke toekomst mee op te bouwen. De kosten zijn laag en je vermogen is maximaal gespreid.

Op zoek naar nog meer interessante ETF’s? Check dan dit artikel: 3 interessante ETF’s voor de lange termijn.