Aandelen of ETF’s: wat is de beste belegging?

Laatste update op 6 juli 2023

Mensen die mijn blog lezen weten dat ik een groot fan ben van zowel aandelen als ETF’s. Toch kan er een goede reden zijn om slechts in een van beide instrumenten te beleggen. Aandelen en ETF’s hebben veel gemeen, maar kennen enkele fundamentele verschillen.

ETF’s tegenover aandelen

Allereerst een hele korte opfriscursus over wat aandelen en ETF’s ook alweer zijn.

Kortweg zijn aandelen kleine stukjes van een bedrijf. Je koopt aandelen om mee te delen in de eventuele winsten die een bedrijf maakt.

Aandelen zijn vooral interessant als je een deel van een bedrijf wil bezitten. Het is dan wel van belang om enig onderzoek te doen. Aandelen kunnen te duur zijn waardoor het risico op koersverlies groot is. Dan kan het jaren duren voordat het verlies weer goedgemaakt is. Bovendien zul je ook aandelen van andere ondernemingen moeten kopen om gespreid te kunnen beleggen. Anders ben je te veel blootgesteld aan de risico’s van een enkele onderneming. Aandelen vergen dus tijd en energie om er op de lange termijn geld mee te verdienen.

ETF staat voor ‘Exchange Traded Fund’ en is eigenlijk een passief beheerd beleggingsfonds. ETF’s worden dus niet door fondsmanagers beheerd waardoor de kosten laag kunnen blijven. Meestal volgen ETF’s een index zoals de AEX-index.

ETF’s zijn meer defensieve instrumenten. Je vermogen is direct gespreid belegd en je weet dat je een rendement kunt verwachten die gelijk is aan het rendement van de index. ETF’s kun je probleemloos jarenlang aanhouden in de portefeuille, zonder ernaar om te hoeven kijken.

Welk instrument past bij mij?

Kies voor aandelen als je:

  • De markt wilt proberen te verslaan.
  • Een deel van een onderneming wilt.
  • Tijd hebt om fundamentele analyses te doen.
Aandelen zijn met name bedoeld voor beleggers die wat tijd in onderzoek willen steken. De markt verslaan klinkt leuk, maar er zijn nog steeds maar weinig beleggers die het echt lukt. Door alleen de populaire aandelen te kopen gaat dat zeker niet lukken. Deze aandelen zijn vaak zeer overgewaardeerd.

Het kost tijd en enig zoekwerk om ondergewaardeerde beleggingen te vinden die het op de lange termijn goed doen.

Kies dus voor ETF’s als je:

  • Een rendement wilt die nagenoeg gelijk is aan een index.
  • Zonder poespas spreiding in de portefeuille wilt aanbrengen.
  • Geen tijd wilt besteden aan uitgebreide fundamentele analyses.
ETF’s zijn ideaal voor bijna alle beleggers. De kosten zijn laag, waardoor er eigenlijk altijd een prima rendement mee te behalen valt. Bovendien is het voor passieve beleggers een ideaal middel om zonder veel gedoe het vermogen weg te zetten.

Beleggen in zowel aandelen als ETF’s

Voor de meeste beleggers is een combinatie van ETF’s en aandelen misschien wel het beste. ETF’s kunnen dan de defensieve buffer van de portefeuille vormen. Met aandelen kan dan alsnog geprobeerd worden om een hoger dan gemiddeld rendement te behalen.

Zie ook de Building a portfolio artikelen die al eens eerder op deze website zijn verschenen.

Tot slot

Kiezen voor aandelen of ETF’s is afhankelijk van het type belegger dat je bent. De actieve belegger kan voor aandelen kiezen. De passieve belegger is meer gebaat bij ETF’s.

Uiteraard is een portefeuille met zowel aandelen als ETF’s ook een goede optie. Daarmee kun je de voordelen van beide beleggingsinstrumenten uitnutten.