3 interessante ETF’s voor de lange termijn

Laatste update op 4 oktober 2022

Exchange-traded funds of kortweg ETF’s zijn de laatste jaren erg populair geworden. Een ETF is een passief beheerd fondsen die vaak als doel heeft om een bepaalde beursindex zo nauwkeurig mogelijk te volgen. ETF’s zijn interessante beleggingen voor de lange termijn.

De jaarlijkse kosten van deze fondsen zijn laag en met weinig geld is direct voldoende spreiding aan te brengen. Juist vanwege de lage kosten genieten ETF’s de voorkeur boven beleggingsfondsen. Daarbij zijn ook de rendementen vaak hoger. Dit artikel behandelt 3 ETF’s die interessant kunnen zijn.

VanEck Vectors Sustainable World Equal Weight UCITS (TSWE)

Valuta: EUR | Kosten: 0,20%

De ETF’s van VanEck zijn de enige ETF’s die volledig van Nederlandse bodem zijn. Fiscaal biedt dit een voordeel bij het ontvangen van dividend. De ingehouden dividendbelasting is aan het einde van het jaar namelijk terug te vragen van de fiscus. Hierdoor kun je het volledig bruto dividend ontvangen. Met ETF’s uit het buitenland zul je altijd een deel van het dividend af moeten dragen. De hoogte van deze belasting is afhankelijk van het land van herkomst van de ETF.

Met de VanEck Vectors Sustainable World Equal ETF is het mogelijk om direct wereldwijd spreiding aan te brengen. Dit fonds bevat 250 van de grootste, meest liquide bedrijven ter wereld. Deze bedrijven voldoen allen aan de bedrijfsgedrag principes van de Verenigde Naties.

De kosten zijn met 0,20% op jaarbasis relatief laag. Bovendien worden de kosten lager naarmate het beheerd vermogen van de ETF toeneemt. Hoe meer mensen dit fonds in de portefeuille hebben, hoe lager de kosten dus worden.

SPDR S&P US Dividend Aristocrats (SPYD)

Valuta: EUR | Kosten: 0,40%

De SPDR S&P US Dividend Aristocrats ETF volgt een index van ondernemingen die al 20 jaar op rij het dividend hebben verhoogd. Het zijn veelal kwalitatief hoogwaardige aandelen die nog steeds groeien maar ook een stabiel dividend opleveren.

Ten opzichte van de gemiddelde aandelenmarkt zijn de rendementen van de Dividend Aristocrats hoger, waarbij het relatieve risico zelfs lager is. Deze ETF is dan ook erg interessant voor defensief ingestelde beleggers.

Hoewel de SPDR S&P US Dividend Aristocrats ETF louter uit Amerikaanse aandelen bestaat, kan het fonds toch in euro’s gekocht worden. De kosten zijn dan wel wat hoger dan gebruikelijk, maar met 0,40% zijn die nog steeds zeer acceptabel.

Vanguard FTSE Emerging Markets (VWO)

Valuta: USD | Kosten: 0,08%

Veel analisten zijn het erover eens dat de beurzen in de Verenigde Staten en Europa op dit moment overgewaardeerd zijn. Aandelen zijn duur en op obligaties is nauwelijks een stuiver te verdienen vanwege de lage rente.

Waar echter nog wel rek in lijkt te zitten zijn de zogenaamde Emerging Markets, oftewel: opkomende markten. Dit zijn landen met een economische achterstand maar waarvan een snelle economische groei wordt verwacht. Denk aan landen als China, Taiwan en India.

Voor particuliere beleggers is het doorgaans lastig om in deze markten te beleggen. Ook in dat geval kunnen ETF’s uitkomst bieden, zoals de Vanguard FTSE Emerging Markets ETF.

Vanguard is een partij die bekend staat om de lage kosten die ze voor hun producten hanteren. Zo ook dit fonds die ondanks de specifieke markten toch lage kosten kent, namelijk 0,08%. Door het beweeglijke karakter van aandelen in opkomende markten is het risico die een belegger loopt echter hoger dan bovengenoemde twee fondsen. Het is dus verstandig om niet uw gehele vermogen in deze ETF te steken.

Desalniettemin had een belegger sinds de oprichting (2005) een gemiddeld jaarrendement van ongeveer 7% kunnen behalen. Dit gemiddelde is echter wel tot stand gekomen uit soms hoge pieken en diepe dalen. Het verlies was in 2015 bijvoorbeeld -15,35% om vervolgens in 2017 weer 31,38% op te leveren.

Wees er ook van bewust dat het fonds in dollars verhandeld wordt, waardoor er ook nog een valutarisico is voor beleggers uit Nederland.

Alternatieve ETF’s voor de lange termijn

Niet tevreden met bovenstaande ETF’s? Via de website ETF.com kun je iedere willekeurige ETF vinden. Het aanbod is tegenwoordig namelijk gigantisch.

Voordat je ervoor kiest om een ETF aan te schaffen, let dan wel even op deze 5 aandachtspunten.