5 redenen waarom voorspellingen zinloos zijn

Laatste update op 26 mei 2023

Mensen houden van voorspellingen. Of het nou gaat om politiek, voetbalwedstrijden of beurskoersen: overal zijn analisten druk bezig om de toekomst te bepalen. Helaas is het een zinloze bezigheid…

In veel gevallen hebben duurbetaalde professionele analisten het fout.

Stel je voor dat je een financieel adviseur hebt. De beste man geeft echter een goed advies in slechts 19% van de gevallen. Zou je hem of haar dan nog vertrouwen of vertrouw je liever op jezelf?

Als het gaat om financiële voorspellingen is eigenlijk 100% van de voorspellingen zinloos. Daar zijn in ieder geval 5 redenen voor…

1. Alles gebeurt wat je niet hebt voorspeld

De meeste voorspellingen worden gemaakt door naar het verleden te kijken. Het verleden wordt simpelweg doorgetrokken en daarmee is een toekomst voorspeld.

Helaas is het verleden een slechte indicator voor toekomstige resultaten. Meestal gebeuren er dingen die niemand had voorspeld. Een paar voorbeelden:

Kortom, voorspellingen hebben geen nut als actuele zaken nauwelijks te voorspellen zijn.

Stel je zou in 2019 voorspellen dat we in 2020 een pandemie zouden krijgen. Deze pandemie zou wereldwijd complete landen en economieën platleggen. Wat was er dan gebeurd..? Je had een dwangbuis gekregen en je zou in het dichtstbijzijnde gesticht terechtkomen.

En toch kwam de pandemie. Een gebeurtenis die vooraf als zeer onwaarschijnlijk zou worden bestempeld.

Leun dus niet te veel op voorspellingen. Meestal is het verleden gewoonweg lineair doorgetrokken.

“Things that have never happened before happen all the time.”Morgan Housel

2. Mensen zijn slechte voorspellers

Hierboven werd al gemeld dat analisten in slechts 19% van de gevallen de juiste voorspelling maken. Daar komt echter nog bij dat:

  • Analisten slecht nieuws vaak te negatief meewegen en goed nieuws te positief.
  • Voorspellingen niet verder gaan dan 1 jaar.
  • Analisten te veel kijken naar boekhoudkundige winsten en te weinig naar cashflow.

Daarbij zie je dat analisten overwegend koopadviezen geven en veel minder verkoopadviezen. Kennelijk is een verkoopadvies geven een drempel die veel analisten niet durven te nemen.

Zo is er in 2017 een onderzoek gedaan onder 11.427 analisten en de adviezen die ze gaven aan aandelen uit de S&P 500 index. Daar kwam het volgende uit:

  • Koopadviezen: 49,5%
  • ‘Houden’ adviezen: 45,3%
  • Verkoopadviezen: 5,2%

Nu is het maar zeer de vraag of meer dan 94% van de aandelen het kopen of houden waard zijn. Daarnaast zal het aantal ondernemingen die de markt verslaan nog veel lager zijn dan 49,5% van de S&P 500.

Kortom, ook professionele analisten zijn gewoon mensen. Ook als ze over meer informatie beschikken dan Jan Modaal, kunnen ze in 81% van de gevallen geen goede voorspelling maken.

Als het professionele analisten al niet lukt, hoef jij het ook niet te proberen.

3. Achter voorspellingen schuilen vaak andere belangen

Een ander probleem is dat achter de meeste voorspellingen verborgen belangen zitten. Je hoeft er niet vanuit te gaan dat analisten het beste met je voor hebben. Ook het salaris van analisten moet door iemand betaald worden.

De mening van een analist kan een markt doen bewegen. De meeste analisten werken voor:

  • Hedgefondsen.
  • De partijen achter beleggingsfondsen en ETF’s.
  • Brokers.
  • Banken.

Daardoor zullen analisten vooral met adviezen komen die gunstig zijn voor hun werkgever. De simpele particuliere belegger moet er niet te veel op vertrouwen.

4. Voorspellingen maken is te gemakkelijk

Een andere reden om voorspellingen niet te serieus te nemen is omdat iedereen ze mag maken. Je hoeft geen studie te volgen of een cursus te doen. In principe kan iedereen met een blog of socialmedia-account financiële voorspellingen maken.

Kijk naar Jim Cramer: een Amerikaanse analist met zijn eigen tv-shows. Deze man zit er met zijn adviezen zo vaak naast dat er zelfs een inverse Jim Cramer ETF is ontstaan die exact het tegenovergestelde doet. Tot nu toe presteert de ETF beter dan de S&P 500 index.

Jim Cramer en een van zijn voorspellingen
Bron: Reddit.com

Voorspellingen maken is dus te gemakkelijk. Iedereen kan het doen en dat is dus een extra reden om voorspellingen niet te vertrouwen.

5. Voorspellingen lokken slecht gedrag uit

De laatste reden is dat voorspellingen slecht gedrag uitlokken.

Als belegger moet je een doel hebben. Liefst een doel met een lange beleggingshorizon (meer dan 10 jaar). Hoe langer de horizon, hoe meer voordeel je zult hebben van het effect van samengestelde rente.

Een belegger met een doel heeft dus geen voorspellingen of adviezen nodig die vaak niet verder kijken dan 1 jaar.

Adviezen zorgen voor angst. Angst om iets te missen of angst om een miskleun in de portefeuille te hebben. Daardoor verkoop je eerder dan je zou willen of koop je aandelen die het misschien niet waard zijn.

Mocht je dus voorspellingen tegenkomen die je mentaal aan het wankelen brengen, bedenk dan:

  • Voor welke termijn geldt dit advies? Is mijn horizon langer?
  • Wie geeft dit advies en is de bron te vertrouwen?
  • Zijn er tegengeluiden die een ander advies geven?

Volg een enkel advies in ieder geval nooit blind op. De kans is groot dat je er veel spijt van krijgt.

Conclusie

Voorspellingen zijn zinloos. Ten eerste is de toekomst voor iedereen onzeker. Niemand kan accuraat vertellen wat er over een dag, maand of jaar staat te gebeuren. Ten tweede zijn het altijd mensen die voorspellingen maken. Maar mensen zijn niet altijd te vertrouwen of kundig genoeg om dat te doen.

Daarom is het van belang om als belegger adviezen en voorspellingen nooit blind op te volgen.

Doe je eigen onderzoek en probeer altijd een doel voor ogen te hebben. Door je doel na te streven zul je geen voorspellingen van anderen nodig hebben.