Bitcoins kopen? Nee nog steeds niet

Laatste update op 30 juli 2022

In een eerder artikel in 2018 heb ik al eens aangegeven dat je bitcoins beter niet kunt kopen. Sindsdien is de koers van bitcoin ongeveer 188% gestegen… Rond het plaatsen van het artikel was de bitcoin ongeveer 16.000 euro. Nu staat deze op 46.000 euro. De koers heeft tussendoor wel wat gekwakkeld, maar je had dus veel kunnen verdienen door vooral niet naar mij te luisteren.

Niks waard

Mijn mening over bitcoins en eigenlijk alle cryptomunten is echter onveranderd. Voor langetermijnbeleggers zijn deze beleggingsinstrumenten niet interessant. Dat komt onder andere doordat de waarde ervan niet vast te stellen is. Bij handel en bij beleggen heb je altijd twee verschillende maatstaven van waarde:

Intrinsieke waarde: datgene wat een belegging ook feitelijk waard is. Meestal bezittingen verminderd met de schulden van een bedrijf.
Marktwaarde: wat de gek voor de intrinsieke waarde over heeft.

De marktwaarde is de koers van een aandeel. Deze kan vele malen hoger of lager liggen dan de intrinsieke waarde. Als beleggers overmatig positief over een bedrijf zijn, kun je veel meer voor een aandeel betalen dan dat deze daadwerkelijk waard is.

Persoonlijk jaag ik altijd op aandelen die een lage marktwaarde hebben ten opzichte van hun intrinsieke waarde. Op die manier weet je feitelijk dat je een koopje hebt.

Kortom komt het erop neer dat je de prijs die je betaalt kunt vergelijken met de werkelijke waarde van het aandeel. Iets wat met bitcoins niet kan. Bitcoins kennen alleen een marktwaarde en hebben geen intrinsieke waarde. In principe is de intrinsieke waarde 0 en betaal je puur voor het sentiment van beleggers en speculanten.

Andere maatstaven van waarde

Zijn er dan andere maatstaven voor het bepalen van de waarde van een cryptomunt? Die zijn er, waaronder:

  • De mate van gebruik ten opzichte van ‘normale’ valuta zoals de dollar en euro.
  • De mate van schaarste.
  • De mate van beperkingen die overheden op het gebruik leggen.

Maar als je deze punten wilt analyseren, kom je tot de volgende conclusies:

  • Niet te meten.
  • Alleen een probleem bij een hoge vraag. Dus als iemand ze wil hebben.
  • Niet te meten.

Oftewel, waar je bij aandelen een jaarrekening kunt openen om de intrinsieke waarde te bepalen, kan dat bij bitcoins niet. Wellicht kan een glazen bol of waarzegger je erbij helpen. Overigens hebben valuta zoals de euro en dollar dezelfde problemen. Die zijn echter gesteund door centrale banken die de touwtjes in handen hebben.

Bitcoins sh*tcoins

Nee je moet geen bitcoins kopen. Zeker niet als langetermijnbelegger die van zijn vermogen wil leven. De koers is te beweeglijk en je hebt geen maatstaven om de waarde aan te meten. Overigens kun je ervoor kiezen om slechts een klein deel van de portefeuille aan cryptomunten te wijden. Dan is je blootstelling aan deze munten nog redelijk beperkt.

Je zult dan zien dat over twee jaar de bitcoin weer met 200% gestegen is en ik weer ongelijk heb. Helaas is dat het lot van een belegger die een mening heeft. Dan zal ik vast weer een soortgelijk stukje schrijven, want zo koppig ben ik wel.