Crypto’s zijn een slechte belegging: 6 redenen

Het moge duidelijk zijn, maar ik ben geen fan van Bitcoin en andere crypto’s. Je kunt beter je vermogen in het casino vergokken. Maar waarom zijn crypto’s een slechte belegging?

Hieronder volgen 6 overduidelijke redenen waarom crypto’s je geld niet waard zijn.

1. Geen intrinsieke waarde

Wanneer je aandelen analyseert zijn er twee maatstaven van waarde:

  • De intrinsieke waarde: de werkelijke waarde die volgt uit de financiële resultaten van de onderneming.
  • De marktwaarde: wat de markt voor het aandeel wil betalen, oftewel de koers van het aandeel.

De marktwaarde en intrinsieke waarde kunnen zeer uiteenlopen. Waardebeleggers zoeken bijvoorbeeld aandelen waarbij de marktwaarde vele malen lager is dan de intrinsieke waarde. In dat geval heb je een koopje. Het is alsof je een euro voor een paar centen koopt.

Crypto’s hebben alleen een marktwaarde. Er is geen intrinsieke waarde die de werkelijke waarde van een cryptomunt reflecteert. In principe is de werkelijke waarde van crypto’s gelijk aan 0.

De waarde van crypto’s is enkel afhankelijk van het marktsentiment. Bij een hoge vraag zal de prijs stijgen en bij een hoog aanbod zal de prijs dalen.

Zonder intrinsieke waarde zijn crypto’s niet interessant voor langetermijnbeleggers.

2. Crypto koersen zijn zeer volatiel

Prijzen van crypto’s kunnen van dag tot dag behoorlijk verschillen. De volatiliteit is dus hoog. Niet erg voor de doorsnee trader, maar ongewenst voor beleggers die van hun vermogen willen leven.

dogecoin

Je vermogen in crypto’s kan met gemak in enkele dagen met 30% dalen. Bitcoin is misschien nog de meest stabiele munt ten opzichte van andere crypto’s, maar ook die koers maakt soms rare sprongen.

Kortom: de extreme volatiliteit van crypto’s is ongewenst voor beleggers die een meer stabiele vermogensgroei willen.

3. Crypto’s genereren geen cashflow

“Revenue is vanity, profit is sanity, but cash is king.”Onbekend
Aandelen en ETF’s genereren naast koerswinst ook cashflow in de vorm van dividend. Daarmee ben je verzekerd van cash die onafhankelijk is van de koers van de belegging.

Echte dividendbeleggers zoeken dan ook naar stabiele dividendbetalers tegen een lage prijs. Met genoeg vermogen kun je prima van alleen de dividendbetalingen leven.

Geen enkele crypto genereert een soortgelijke cashflow.

Pas wanneer je de munten verkoopt krijg je cash. Je vermogen zit vast in de munten die je hebt gekocht.

De meeste beleggers zoeken naar beleggingen die cashflow genereren zonder dat ze de belegging hoeven te verkopen. Helaas doen crypto’s dat niet, wat ze een slechte belegging maakt.

4. Er is geen regulering

Als het om crypto’s gaat is er nog weinig regulering. De AFM houdt in Nederland toezicht op financiële markten, maar een soortgelijke partij bestaat niet voor crypto’s. Dat leidt op grote schaal tot fraude en diefstal.

Een greep uit de meest bekende incidenten:

  • De OneCoin crypto wat een piramidespel bleek waarbij 4 miljard dollar van beleggers verdampte.
  • De PlusToken wallet: een wallet met hoge rendementen, maar wat ook een piramidespel was.
  • De witwaspraktijken van handelsplaats FTX waarbij miljarden dollars spoorloos verdwenen.
  • Bitconnect: de open-source crypto die, jawel, een piramidespel bleek te zijn.

Kortom, de crypto omgeving is net zo goed gereguleerd als het ‘Wilde Westen’. Dat maakt het voor een leek moeilijk om op een veilige manier zijn vermogen te stallen. Voordat je het weet ben je slachtoffer van een piramidespel.

Als je geld eenmaal weg is dan krijg je het moeilijk terug.

Tot nu toe is er geen zicht op verbetering als het gaat om regulering. Het gebrek aan regelgeving is een goede reden voor beleggers om crypto’s links te laten liggen.

5. Crypto’s zijn slecht voor het milieu

Met de alsmaar opwarmende aarde is er veel aandacht voor milieu en duurzaamheid. Crypto’s passen totaal niet in het plaatje van een beter milieu.

Met name het minen van Bitcoin kost een grote hoeveelheid energie. Er zijn meer duurzame alternatieven, maar het energieverbruik blijft een punt van aandacht.

Als belegger in aandelen en ETF’s heb je de mogelijkheid om duurzame keuzes te maken. Je kunt specifiek beleggen in bedrijven en fondsen die een goed milieu hoog op de agenda hebben staan. Met crypto’s kan dat vooralsnog niet.

6. Er zijn te veel onzinnige crypto’s

Op dit moment zijn er meer dan 12.000 cryptomunten. Tussen 2021 en 2022 is de hoeveelheid munten meer dan verdubbeld. Er zijn dus eindeloos veel onzinnige crypto’s.

Dat maakt het lastig om de juiste crypto’s te selecteren. Sommige crypto’s zijn ooit als grap begonnen en werden veel waard, al was dat voor een korte periode.

Doge

Door de grote hoeveelheid troep is de kans op verlies groot. Zeker als een groot aantal van die munten niks anders is dan een ordinair piramidespel.

Conclusie

Crypto’s zijn een slechte belegging. Daar zijn in ieder geval 6 goede argumenten voor.

Als langetermijnbelegger doe je er goed aan om het bij aandelen en ETF’s te houden. Check deze artikelen voor enkele goede suggesties:

Wil je toch in crypto’s beleggen? Gebruik dan een klein deel van je vermogen en weet wat je koopt. Houd het bij grote bekende cryptomunten en ga niet gokken op dubieuze exchanges met vage coins.