Een essentieel boek: ‘De basis van het beleggen’

Laatste update op 23 mei 2022

Van alle boeken over beleggen is De basis van het beleggen voor mij de belangrijkste geweest. Geen ander boek had meer invloed op mijn beleggingsavontuur. De leerpunten van dit boek pas ik nog steeds toe op mijn manier van beleggen. Maar wat maakt dit boek nou zo geweldig?

De inhoud

De basis van het beleggen is grofweg opgedeeld in drie delen:

  • Deel 1: Hoe het vermogen te spreiden.
  • Deel 2: Waarin te investeren.
  • Deel 3: Wanneer te kopen en te verkopen.

Deel 1 begint met een uiteenzetting van de verschillende vermogenscategorieën: cash, obligaties, aandelen, vastgoed en alternatieve beleggingen. Ook hier op InvestAdvice.net is daar al eens aandacht aan geschonken. Met veel detail legt de schrijver uit wat de voor- en nadelen zijn en welk risico je loopt met bepaalde categorieën. Aan het eind van deel 1 wordt een praktische manier van vermogensspreiding uitgelegd.

In deel 2 gaat de auteur in op het selecteren van de juiste beleggingen. Er wordt vooral ingegaan op het kiezen van deelbelangen in een bepaalde vermogenscategorie, bijvoorbeeld specifieke aandelen. Ook passief beleggen met behulp van beleggingsfondsen of ETF’s komt ter sprake.

Tot slot wordt in deel 3 besproken wanneer een belegger zou moeten kopen of verkopen. Daarin worden psychische struikelblokken genoemd en komt het waardebeleggen uitgebreid aan bod. Een persoonlijk hoogtepunt van dit deel is het bepalen van de intrinsieke waarde van een aandeel. Het uitgewerkte voorbeeld in dit deel gebruik ik nu nog steeds voor analyses.

Voor alle beleggers

Het boek is zodanig geschreven dat zowel beginnende als ervaren beleggers er wat aan hebben. De auteur geeft vaak per hoofdstuk aan voor wie het interessant is. Sommige hoofdstukken zijn toegespitst op passieve beleggers en andere weer op actieve beleggers. Voor ieder wat wils.

De inhoud blijft te allen tijde praktisch. Ieder hoofdstuk staat bol van de voorbeelden. Zo legt de auteur onder andere uit hoe je:

  • zelf praktisch spreiding kunt aanbrengen in de portefeuille;
  • je eigen risicotolerantie kunt bepalen;
  • de contante waarde van toekomstige cashflows kunt bepalen (voor de gevorderde aandelenbelegger).

Daarmee kan De basis van het beleggen ook dienen als naslagwerk. Zelf pak ik het boek er nog regelmatig eens bij. Dankzij het uitgebreide trefwoordenregister is het gemakkelijk om bepaalde onderwerpen terug te vinden.

Uitgebreid beargumenteerd

Het grootste punt dat het boek probeert te maken is dat een simpele en praktische benadering tot beleggen het beste werkt. Vermogensbeheer verliest het van passief beheerde ETF’s. Complexe beleggingsproducten verliezen het van aandelen.

Kortom, in een wereld van gokproducten zoals turbo’s, futures, opties moet je soms sterk in je schoenen staan als je voor de lange termijn wilt beleggen. Het boek legt uit waarom al die gokproducten niet nodig zijn en veel minder opleveren dan weinig handelen en veel geduld.

Alle standpunten die de auteur van het boek inneemt worden uitgebreid beargumenteerd. Er is dan ook uitgebreid onderzoek gedaan waardoor je vanzelf overtuigd raakt van de lessen die het probeert over te brengen. Beleggen is niet moeilijk, maar wordt vooral moeilijk gemaakt door het overaanbod aan derivaten. Anders houden brokers en vermogensadviseurs geen handel meer over.

De basis van het beleggen

Lessen geleerd

Toen ik een beleggingsgroentje was heeft het me even gekost voordat ik de eerste transactie durfde te maken. Mede dankzij dit boek heb ik die stap gezet en er nooit spijt van gehad. Ik wilde beleggen maar ook vooral geen geld verliezen. Dit boek legt uit hoe dat kan.

Een aantal lessen die ik heb geleerd van dit boek:

  • Het verschil tussen beleggen en gokken (speculeren).
  • Hoe ik de waarde van een onderneming kan schatten.
  • Dat aandelen en ETF’s de enige beleggingsinstrumenten zijn die ik nodig heb.
  • Hoe ik kan voorkomen dat ik overhaast koop of verkoop.
  • Hoe ik een gedegen beleggingsportefeuille op kan bouwen.
  • Dat vermogensbeheer door derden inderdaad onzin is.

Het is slechts een greep uit de zaken die het boek me geleerd heeft. Geen enkel ander boek heeft me zoveel over effectief beleggen uitgelegd als De basis van het beleggen. Als je slechts één boek kunt lezen over beleggen, laat het dan deze zijn.

Minpunten

Ondanks alle lovende woorden kent het boek een aantal minpunten. Zo is er het formele taalgebruik. Ik heb er zelf weinig geen mee, maar wellicht hebben anderen dat wel. Daardoor komt de tekst soms wat star over en leest het mogelijk minder vlot.

Daarnaast is het boek duur. Je betaalt bijna 60 euro terwijl soortgelijke boeken meestal niet meer dan 30 euro kosten. Als je minder wilt betalen zul je het ergens tweedehands op de kop moeten tikken. Het helpt ook niet mee dat het boek alleen beschikbaar is als hardcover. Mensen met een e-reader hebben dus een probleem.

Conclusie

De basis van het beleggen is essentieel voor iedereen die belegt. Of je net begint of al langer belegt: voor iedereen is dit boek interessant. Het staat bol van de belangrijke lessen en leert je echt beleggen in plaats van speculeren. Laat het gokken maar aan ongeduldige mensen over. Hun verlies is jouw winst met dit boek aan je zijde.

Qua inhoud is het dus een fantastisch boek. Een goedkopere e-book variant had echter geen overbodige luxe geweest. Nu hebben mensen met een e-reader geen mogelijkheid om dit boek te lezen. Wellicht dat het in de toekomst nog eens komt met een nieuwe druk. Voor nu zul je het moeten doen met een dure hardcover.

  • Voor beginnende en ervaren beleggers.
  • Onderwerpen worden uitgebreid uitgelegd.
  • Praktisch toepasbare voorbeelden.
  • Duur.
  • Alleen verkrijgbaar als hardcover.