3 lessen van ‘The Big Short’

Laatste update op 13 september 2022

Het kijken van de verfilming van The Big Short was de aanleiding voor mij om dit artikel te schrijven.

De film gaat over een paar mensen die geheel tegen de verwachtingen in de kredietcrisis van 2007/2008 wisten te voorspellen. Hoewel deze mensen er grof geld aan overhielden, waren de meeste mensen hun vermogen, baan en vaak ook hun huis in één klap kwijt. De grote banken wisten rotzooi-leningen om te toveren tot verhandelbare pakketjes die veilig leken.

Toen de huizenmarkt in Amerika instortte waren dit soort effecten helemaal niets meer waard. Veel grote banken gingen dan ook failliet. Voor iedere belegger is The Big Short een ‘must-see’ film.

Waarschuwingen

Desalniettemin gaat het in dit artikel niet over de inhoud van de film. De film inspireerde me om de volgende waarschuwingen te schrijven. Beleggen is leuk, maar zeker beginnende beleggers kunnen grote fouten maken die gemakkelijk voorkomen hadden kunnen worden.

Nog erger is het als nietsvermoedende beleggers naar vermogensadviseurs stappen die verkeerde producten proberen aan te smeren. Als u nu een beginnende belegger bent of niet, dit artikel zal hopelijk enkele nuttige adviezen bieden.

1. Als iets te mooi is om waar te zijn…

…dan is dat ook zo.

Deze zin is al zo oud als de weg naar Rome, maar nog steeds relevant als het om beleggingen gaat.

Worden gouden bergen beloofd, dan kunt u ervan uitgaan dat er minstens zo veel rotzooi onder die berg zit. Risicoloos rendement bestaat niet. Hoe hoger het te verwachten rendement, hoe hoger het risico.

Als je een gegarandeerd hoog rendement zonder risico’s voorgeschoteld krijgt: ren dan hard weg.

2. Houd het simpel

Beleggen is niet moeilijk. Zeker als je een beginner bent doe je er verstandig aan om het simpel te houden. Begin met passieve fondsen (ETF’s) van grote partijen die lage kosten hanteren, zoals iShares, Vanguard of VanEck.

Houd het daar in eerste instantie dan ook bij. Zodra je meer ervaring krijgt kunnen goed verhandelbare aandelen en ongecompliceerde obligaties om de hoek komen kijken. Bewaar de effecten meerdere jaren en ga er niet actief mee handelen. Houd het simpel dus. Het is echt niet nodig om bijvoorbeeld met allerlei moeilijke optieconstructies proberen de markt te verslaan. Als je dat doet, besef dan dat het niks met beleggen te maken heeft.

Daarnaast is het goed om te weten dat je als particuliere belegger slechts een lammetje bent in een wereld van wolven. De wolven zijn de banken en de grote beleggers zoals pensioenfondsen. Probeer als lammetje niet op te willen vallen, dan word je ook niet opgegeten.

3. Ren niet met de massa mee

Als individu kan de mens zeer intelligent zijn, maar als groep is het een kuddedier. Dat is voor beleggers niet anders. Veel beleggers verliezen geld door in te zetten op zaken die al lang en breed een hype zijn. Daardoor is het niet meer dan een kwestie van tijd totdat het sentiment omslaat naar de negatieve kant.

Voor 2000 wist iedereen dat internetaandelen het zeer goed zouden doen in de toekomst, totdat bleek dat bijna al deze aandelen op lucht gebaseerd waren. Veel beleggers verloren veel geld. Voor 2008 wist iedereen dat hypotheken veilig waren om in te investeren, totdat deze niks waard bleken en banken in de problemen raakten. Veel beleggers verloren wederom veel geld.

Wie weet welke hype er in de toekomst zal zijn, maar één ding is zeker: mensen blijven hebzuchtig. Massale hebzucht zal altijd tot hypes leiden. En hypes zullen uiteindelijk altijd tot correcties leiden.