Waarom je niet op de korte termijn gericht moet zijn

Laatste update op 9 juli 2023

Op financiële markten ligt de focus te veel op de korte termijn. Kwartaalcijfers, opties die aflopen en day-trading waar overal reclame voor wordt gemaakt. Het lijkt bijna alsof de aandelenmarkt niet gemaakt is voor een belegger met een langetermijnfocus.

Maar waarom is het een probleem dat markten zich vooral op de korte termijn richten? En hoelang zijn beide termijnen precies? Per persoon en onderneming kan de definitie namelijk behoorlijk verschillen.

Korte termijn vs lange termijn

Als je 100 mensen zou vragen hoe lang in hun ogen een korte en lange termijn zijn, dan krijg je 100 verschillende antwoorden. Er zijn geen keiharde definities voor beide termijnen.

De definities die ikzelf altijd hanteer komen het uit boek De Basis van het Beleggen. Die luiden als volgt:

Korte termijn is 0 tot 5 jaar.

Middellange termijn is 5 tot 10 jaar

Lange termijn is vanaf 10 jaar.

Waarschijnlijk zullen veel beleggers het niet eens zijn met bovenstaande definities. Voor veel zal 5 jaar al snel lange termijn zijn. Helaas is 5 jaar simpelweg te kort om te profiteren van de voordelen van een lange beleggingshorizon. Dat heeft alles te maken met het effect van samengestelde rente.

Samengestelde rente is als een sneeuwbal die door een sneeuwmassa van de berg rolt.

De eerste paar meters zal het nog een klein balletje zijn. Uiteindelijk groeit de sneeuwbal tot een groot gevaarte die niet meer te stoppen valt. Voordat de sneeuwbal daar is heeft het tijd nodig om te rollen. Als je de sneeuwbal bij wijze van spreken de eerste 5 meter al zou opvangen, blijf je nog steeds met een klein balletje over.

Zie ook onderstaande grafiek, waarin je kunt zien dat in 5 jaar tijd je vermogen niet significant heeft kunnen groeien. Pas na 14 jaar is het vermogen verdubbeld met een rendement van 5%. Daarna gaat het steeds sneller. Na 30 jaar is je vermogen met meer dan 300% gestegen.

Samengestelde rente effect; zonder jaarlijkse inleg

Voor veel mensen en bedrijven is 5 jaar echter al snel lange termijn. Dat maakt het ook lastig om zelf een langetermijnfocus te houden.

De meeste managers ervaren 5 jaar als een lange periode. Ze worden beoordeeld op resultaten in datzelfde jaar. Dus ze gaan acties uitvoeren die vooral tot goede resultaten leiden voor de korte termijn.

Ook veel speculanten willen eerder resultaat zien en hebben niet het geduld om langer te wachten. Brokers en banken verdienen ook nog eens niks aan mensen die meer dan 10 jaar op hun geld blijven zitten.

Kortom: er is veelal geen drijfveer om een lange termijn als beleggingshorizon aan te houden. Dat is erg jammer.

De huidige markten

De huidige markten zijn vooral gericht op de korte termijn. Dat is vooral te merken aan de volgende zaken:

 • Veel focus op kwartaalcijfers van bedrijven.
 • Websites en journaals die zich vooral richten op koersen van vandaag.
 • Beleggen dat bij veel brokers gelijkstaat aan het verhandelen van opties met een relatief korte looptijd.
 • De ongezonde aandacht voor ‘daytraden’, terwijl 95% van de mensen ermee geld verliest.
 • De grote hoeveelheid apps die je overhalen om in risicovolle CFD’s te handelen.

Een belegger die net begint zou bijna denken dat je elke dag koersen moet bijhouden. Dat handelen in opties een vereiste is en dat je moet reageren op kwartaalcijfers. Maar het is echt niet nodig. Laat bovenstaande punten over aan speculanten.

Een belegger met een lange beleggingshorizon heeft echter voldoende aan deze producten:

 • Obligaties.
 • ETF’s.
 • Aandelen.

Meer heb je niet nodig. Bovendien kun je geld voor lange tijd wegzetten zonder ernaar om te hoeven kijken. Het enige wat je niet moet vergeten is om dividend zo nu en dan te herbeleggen.

Mocht je dan toch een analyse van een onderneming willen maken, dan zijn jaarcijfers goed genoeg. Kwartaalcijfers zijn onzinnig. De periode is te kort om een blijvende impact te maken als onderneming. Daarnaast maken veel bedrijven producten die seizoensgebonden zijn. Het ene kwartaal kan daardoor veel slechter uitvallen dan het andere.

Nadelen van een kortetermijnfocus

Dat markten vooral korte termijn gericht zijn mag duidelijk zijn. Maar waarom is dat nou zou nadelig?

Een aantal redenen:

 • Investeringen worden uitgesteld omdat resultaten op korte termijn er negatief door worden beïnvloed.
 • Er is veel focus op kortetermijndoelen, minder focus op strategie en visie.
 • Het werkt fraude in de hand om de cijfers mooier te maken dan ze zijn.

Een goed management team probeert een balans te zoeken tussen korte en lange termijn. Maar helaas geeft 80% van de managers toe dat ze vooral proberen om de kwartaalcijfers op te poetsen. Vaak ten koste van waardecreatie over de lange termijn.

Kijk bijvoorbeeld naar onderstaande figuur. Hierin is op te merken dat aandeelhouderswaarde vooral gecreëerd wordt met nieuwe producten. Maar daar zijn onderzoekskosten en investeringen voor nodig. Bovendien bestaat er de mogelijkheid dat nieuwe producten niet aanslaan, wat een groot risico is voor een onderneming.

Waarde creatie onderneming
Bron: Valuation

Het is gemakkelijker om als bedrijf je huidige markten te vergroten of andere bedrijven over te nemen. Maar dat zal op lange termijn geen extra aandeelhouderswaarde creëren. Innovaties zijn nodig om te blijven bestaan.

Bedrijven doen er dus goed aan om zich op de lange termijn te richten, ook als dat ten koste gaat van kortetermijnresultaten. Ondernemingen moeten nog tientallen jaren resultaat leveren en niet alleen dit kwartaal goed presteren. Een kortetermijnfocus gaat uiteindelijk de onderneming om zeep helpen.

Een bedrijf die niet innoveert is gedoemd om te falen. De geschiedenis kent vele voorbeelden, waaronder Kodak, Nokia en Yahoo.

“Easy short-term choices lead to difficult long-term consequences meanwhile difficult short-term choices lead to easy long-term consequences.”Rory Vaden

Conclusie

Een belegger doet er goed aan om vooral langetermijngericht te zijn. Het heeft enkele voordelen, waaronder:

 • Het effect van samengestelde rente wordt steeds groter naarmate je langer van je vermogen afblijft.
 • Je laat je niet leiden door ‘de waan van de dag’.
 • Je zoekt aandelen die maximale aandeelhouderswaarde creëren en het over lange termijn vaak goed doen.
 • Je handelt weinig waardoor je ook relatief weinig transactiekosten hoeft te betalen.

Probeer dus een beleggingshorizon aan te houden van ten minste 10 jaar. Dan is je horizon lang genoeg om van bovenstaande voordelen te profiteren. Een kortere horizon zal niet de gewenste resultaten opleveren.