Wanneer de schoenpoetser aandelentips geeft…

Laatste update op 13 september 2022

Joe Kennedy, een beroemde rijke vent, liet in 1929 zijn schoenen poetsen door een kind. De beste man was echter stomverbaasd toen het jochie hem aandelentips gaf. Ook taxichauffeurs en bedelaars kwamen met hun eigen tips. Joe kwam daarmee tot de conclusie dat wanneer schoenpoetsende kinderen aandelentips geven, de markt te populair is geworden. Hij verkocht zijn aandelen en wist op het nippertje de grote beurscrash van 1929 te vermijden.

De crash van 1929 was van catastrofale omvang en de directe oorzaak van de grote depressie van de jaren 30. Veel mensen zagen hun vermogen als sneeuw voor de zon verdampen.

Newspaper 1929
Krantenkop over de crash van 1929

 

De schoenpoetser van deze tijd

Het jaar 1929 is natuurlijk al een hele tijd geleden. Toch valt er van het verleden altijd veel te leren. Het is algemeen bekend dat voorafgaand aan iedere grote beurscrash er altijd een euforische stemming heerst. Deze positieve stemming is juist wat het koopgedrag aanwakkert. Het zorgt voor oplopende prijzen en de schijnbaar hoge rendementen zullen menigeen ertoe aanzetten om ook een gok te wagen op de beurs. Zo ook schoenpoetsende kinderen, taxichauffeurs en bedelaars dus.

Het schoenpoetsende kind is daarmee symbolisch geworden voor tijden van extreme euforie op de beurs.

Tegenwoordig is de schoenpoetser echter vervangen door adviesgevende ‘TikTokkers’. Inmiddels lijkt iedereen en zijn oma begonnen te zijn met het handelen in aandelen, waardoor de koersen gigantisch gestegen zijn. Optiehandel zit qua volume op een hoogtepunt en dat lijkt nog niet te stoppen voor dit jaar.

Zolang de koersen stijgen is er geen probleem en lopen winsten op. Vooral met opties zijn hoge winsten te behalen vanwege de hoge hefbomen op deze producten. Maar opties hebben het nare probleem dat er veel meer verloren kan worden dan de initiële inleg. Na iedere crash moet die les kennelijk weer opnieuw geleerd worden.

Wat nu?

Als langetermijnbelegger trek je je natuurlijk helemaal niks aan van adviseurs. Je hebt allang door dat op de lange termijn winsten vooral behaald worden door periodiek in te leggen, niet te veel te handelen en het effect van samengestelde rente in je voordeel te gebruiken.

Laat je niet afleiden door TikTokkers die hun inleg vertienvoudigen. Na een crash zijn deze mensen meestal de eersten die niks meer van zich laten horen. Zolang de markten stijgen is iedere belegger een expert. Echte beleggers houden echter ook tijdens forse dalingen hun hoofd koel.